Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

EKSPRES KOLBOWY

( ilość produktów: 14 )

Ekspres kolbowy - symbol kawiarni.

Ekspres kolbowy to klasyczne urządzenie do przygotowywania espresso, które już od dziesiątek lat kojarzone jest z kawiarniami na całym świecie. Ekspres kolbowy to nie przelewki, potrafi wydobyć z kawy wszystko to co najlepsze, ale źle ustawiony wydobędzie wszystko, co niepożądane. Kluczem do zaparzenie dobrego espresso jest odpowiednie ziarno wysokiej jakości oraz świadomość sprzętu i umiejętność jego konfiguracji. Typów oraz wariantów ekspresów kołowych są setki, ale zasada działania w większości przypadków jest dokładnie ta sama.

Esencja kawy.

Głównym zadaniem ekspresu kolbowego jest parzenie dobrego espresso. To właśnie na bazie tej esencji przygotowywane są pozostałe rodzaje kaw. Dobre ustawienie i stan techniczny sprzętu, dobrej jakości filtrowana woda no i najważniejsze - dobre ziarno, to kluczowe składniki dobrej kawy.

Pienienie mleka.

Poza parzeniem kawy, większość ekspresów kołowych wyposażona jest w specjalną dyszę do spieniania mleka. Sam proces pienienia mleka nie jest zbyt prosty. Każdy rodzaj kawy wymaga mleka napowietrzonego w inny sposób, dzięki temu jestem w stanie uzyskać warstwy od zupełnie gładkiego gorącego mleka, przez pusztą mleczną piankę. Dodatkowo różne rodzaje mleka pienią się zupełnie inaczej. Mleko krowie z dużą ilością białka pieni się zupełnie inaczej niż mleka roślinne np. kokosowe, owsiane, migdałowe, czy ryżowe. Aby namalować piękny latte art w filiżance kawy potrzebne są nie lada umiejętności.

Jaka kawa do ekspresu kolbowego?

Do ekspresów kolbowych najczęściej wybierane są kawy troszkę ciemniej palone o bardziej klasycznych aromatach czekolady i orzechów. Do kolby nie zawsze trzeba ładować 100% Arabiki, które pod wpływem ciśnienia potrafią wykazać dość intensywną kwasowość. Dobrze skomponowany blend Arabiki i Robusty potrafi miło zaskoczyć delikatnością i zalansowaniem i świetnie połączyć się z mlekiem.

Aby espresso z kolby płynęło idealnie warto też regularnie dbać o ekspres. Mycie grup z osadów kawowych oraz stosowanie filtrowanej wody, która oszczędzi elektrozawory, na pewno wpłyną pozytywnie nie tylko na smak samej kawy ale i na długowieczność sprzętu. Najwięcej atencji i opieki wymagają komponenty służące w ekspresie do spieniania mleka, gdyż po każdym użyciu dyszy, należy ją przedmuchać parą i wytrzeć końcówkę.

pixel