Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

SYFON - KAWA JAK Z LABORATORIUM

Jest to urządzenie do zaparzania kawy, które składa się z dwóch szklanych zbiorników połączonych szklaną rurką i filtrem pomiędzy nimi. Pod dolnym zbiornikiem znajduje się palnik, który podgrzewa wodę i w pewnym momencie, po wytworzeniu odpowiedniego ciśnienia, powoduje przedostanie się wody do górnego zbiornika, gdzie po dodaniu zmielonej kawy następuje proces jej zaparzenia. Kawa z zaparzona tą metodą pozwala wydobyć najdrobniejsze niuanse smakowe zamknięte w ziarnach kawowca, dlatego najlepiej sprawdzają si w syfonie jednorodne Arabiki. Napar wyglądem przypominał będzie mocną herbatę (podobnie jak kawa z Chemexa). Proces parzenia jest nieco złożony, ale to dzięki niemu kawa ma bogatą i szeroką paletę smaków oraz oleistą konsystencję oraz brak osadu.

KROK 1

Wlej do dolnej części syfonu filtrowaną, gorącą wodę – w ten sposób oszczędzisz czas na ogrzewanie wody w syfonie. Następnie podpal palnik.

 

syfon krok 1

KROK 2

Umieść w górnym naczyniu filtr i zaczep haczyk.

 

Syfon krok 2

KROK 3 

Zamocuj górną część razem z dolną i poczekaj, aż wzrost temperatury spowoduje, że przeleje się tam woda.

 

syfon krok 3

KROK 4

Zmiel dość drobno kawę – podobnie jak na dripa. Wsyp świeżo zmieloną kawę do wody – sugerowane proporcje to 8 g kawy na 100 ml wody, ale śmiało, eksperymentuj i baw się kawą. Zamieszaj i poczekaj 1 min.

 

syfon krok 4

KROK 5

Po minucie, kiedy kawa się już zaparzy i uwolni cudowną kofeinę do wody, zgaś palnik. Spadek ciśnienie spowoduje, że kawa przeleje się do dolnego naczynia.

 

syfon krok 5

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.93 / 5.00 104 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-20
Super
2024-03-19
:)
pixel