Jest to urządzenie do zaparzania kawy, które składa się z dwóch szklanych zbiorników połączonych szklaną rurką i filtrem pomiędzy nimi.
Pod dolnym zbiornikiem znajduje się palnik, który podgrzewa wodę i w pewnym momencie, po wytworzeniu odpowiedniego ciśnienia, powoduje przedostanie się wody do górnego zbiornika, gdzie po dodaniu zmielonej kawy następuje proces jej zaparzenia.
Kawa z zaparzona tą metodą pozwala wydobyć najdrobniejsze niuanse smakowe zamknięte w ziarnach kawowca, dlatego najlepiej sprawdzają si w syfonie jednorodne Arabiki.
Napar wyglądem przypominał będzie mocną herbatę (podobnie jak kawa z Chemexa). Proces parzenia jest nieco złożony, ale to dzięki niemu kawa ma bogatą i szeroką paletę smaków oraz oleistą konsystencję oraz brak osadu.
KROK 1
Wlej do dolnej części syfonu filtrowaną, gorącą wodę – w ten sposób oszczędzisz czas na ogrzewanie wody w syfonie. Następnie podpal palnik.
KROK 2
Umieść w górnym naczyniu filtr i zaczep haczyk.
KROK 3
Zamocuj górną część razem z dolną i poczekaj, aż wzrost temperatury spowoduje, że przeleje się tam woda.
KROK 4
Zmiel dość drobno kawę – podobnie jak na dripa. Wsyp świeżo zmieloną kawę do wody – sugerowane proporcje to 8 g kawy na 100 ml wody, ale śmiało, eksperymentuj i baw się kawą. Zamieszaj i poczekaj 1 min.
KROK 5
Po minucie, kiedy kawa się już zaparzy i uwolni cudowną kofeinę do wody, zgaś palnik. Spadek ciśnienie spowoduje, że kawa przeleje się do dolnego naczynia.