pixelpixel
Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

ESPRESSO - ESENCJA KAWY

Jest to niełatwa sztuka do okiełznania, którą ćwiczymy przez wiele lat i ciągle dowiadujemy się czegoś nowego o sobie. Czy można w warunkach domowych zrobić na prawdę dobre espresso? Jest to nie lada wyzwanie, które wymaga dużej ilości przelanych szotów. Sztuka trudna, ale nie niemożliwa do opanowania. Od tego jesteśmy my, by przekazać Ci możliwie najlepiej jak stać się prawdziwym domowym baristą! No to co? Parzymy?

BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ

-ekspres kolbowy

-kawa ziarnista

-młynek

-tamper

-waga

-stoper – czas operacji 30 sekund

KROK 1

Zdejmij kolbę z podwójną wylewką z grupy swojego ekspresu i umieść ją na wadzę. Wytaruj. To bardzo ważne.

 

Jak zrobić espresso?

KROK 2

Zmiel około 19 gram kawy dozując bezpośrednio do portafiltra. I tutaj mamy rzecz arcyważną. Stopień mielenia. Odpowiednie mielenie determinuje czas wysokociśnieniowego kontaktu wody z kawą. Jest t o czynnik decydujący o balansie espresso, jego gładkości i oleistości. Ogólnie rzecz ujmując kawę mielimy drobno.

Jak zrobić espresso?

KROK 3

Rozprowadź kawę równo w portafiltrze. Możesz śmiało użyć palców, rozprowadzając kawę kilkoma okrężnymi ruchami.

 

Jak zrobić espresso?

KROK 4

Umieść kolbę na płaskiej powierzchni. Może być krawędź blatu, gumie lub stacji tampingowej. Przyłóż równo tamper i delikatnie naciśnij uważając by nie zbłądził  Tutaj ważna jest precyzja. Musi być równo! Gdy tamper zapadnie się w portafiltrze zakręć nim na koniec. Poczujesz się jak profesjonalista, a powierzchnia kawy otrzyma mini polerkę.

 

Jak zrobić espresso?

KROK 5

 

Zanim założysz kolbę z powrotem na grupę ekspresu przelej grupę wodą. Innymi słowy uruchom ekspres na 2 sekundy. Wymiana wody dobrze zadziała na kawę którą za chwilę umieścisz w ekspresie.

 

Jak zrobić espresso?

KROK 6

Umieść portafilter w grupie uruchom ekspres niemal od razu podłóż rozgrzaną wcześniej ceramiczną filiżankę. Szot powinien zaczynać się od powolnego kapania, a następnie przekształcić się w delikatny, równy strumień. W okolicach 30 sekund ekstrakcja zakończy się, powodując pogrubienie się wypływu kawy i jego żółknięcie. Zatrzymaj ekspres dokładnie w tym momencie. 

 

Jak zrobić espresso?

KROK 7

Możesz delikatnie zamieszać espresso przed wypiciem, by otrzymać równy zbalansowany napar. Sa tacy co lubią od razu wypijać, aby doświadczyć wielu warstw smaku. To zależy od Ciebie. Espresso podajemy z wodą gazowaną lub niegazowaną.

 

Jak zrobić espresso?

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.94 / 5.00 182 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-11
Jest ok. - ma moc. Można poszukać robusty równie mocnej, o jakiejś fajnej, ale innej nucie smakowej, żeby uniknąć znudzenia.
2024-09-28
Szybka dostawa, pyszna kawa ☕
pixel