ESPRESSO - ESENCJA KAWY
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
-ekspres kolbowy
-kawa ziarnista
-młynek
-tamper
-waga
-stoper – czas operacji 30 sekund
KROK 1
Zdejmij kolbę z podwójną wylewką z grupy swojego ekspresu i umieść ją na wadzę. Wytaruj. To bardzo ważne.
KROK 2
Zmiel około 19 gram kawy dozując bezpośrednio do portafiltra. I tutaj mamy rzecz arcyważną. Stopień mielenia. Odpowiednie mielenie determinuje czas wysokociśnieniowego kontaktu wody z kawą. Jest t o czynnik decydujący o balansie espresso, jego gładkości i oleistości. Ogólnie rzecz ujmując kawę mielimy drobno.
KROK 3
Rozprowadź kawę równo w portafiltrze. Możesz śmiało użyć palców, rozprowadzając kawę kilkoma okrężnymi ruchami.
KROK 4
Umieść kolbę na płaskiej powierzchni. Może być krawędź blatu, gumie lub stacji tampingowej. Przyłóż równo tamper i delikatnie naciśnij uważając by nie zbłądził Tutaj ważna jest precyzja. Musi być równo! Gdy tamper zapadnie się w portafiltrze zakręć nim na koniec. Poczujesz się jak profesjonalista, a powierzchnia kawy otrzyma mini polerkę.
KROK 5
Zanim założysz kolbę z powrotem na grupę ekspresu przelej grupę wodą. Innymi słowy uruchom ekspres na 2 sekundy. Wymiana wody dobrze zadziała na kawę którą za chwilę umieścisz w ekspresie.
KROK 6
Umieść portafilter w grupie uruchom ekspres niemal od razu podłóż rozgrzaną wcześniej ceramiczną filiżankę. Szot powinien zaczynać się od powolnego kapania, a następnie przekształcić się w delikatny, równy strumień. W okolicach 30 sekund ekstrakcja zakończy się, powodując pogrubienie się wypływu kawy i jego żółknięcie. Zatrzymaj ekspres dokładnie w tym momencie.
KROK 7
Możesz delikatnie zamieszać espresso przed wypiciem, by otrzymać równy zbalansowany napar. Sa tacy co lubią od razu wypijać, aby doświadczyć wielu warstw smaku. To zależy od Ciebie. Espresso podajemy z wodą gazowaną lub niegazowaną.