FRENCH PRESS- ZALEWAJKA BEZ FUSÓW
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:
-french press
-kawa ziarnista
-młynek
-waga
-czajnik
-stoper
KROK 1
Zagotuj 400 ml wody i odważ 32 gramów kawy. Jeśli nie masz wagi użyj łyżki stołowej. Pełna łyżka stołowa to ok. 6 g kawy. Sprawdziliśmy to za Ciebie! Wsyp do młynka 5 łyżek.
KROK 2
Zmiel ziarna kawy – grubo (1 – 1.5 mm). Młynek ręczny ustaw odpowiednią grubość, aby uzyskać coś podobnego do soli gruboziarnistej. Wsyp kawę do suchego dzbanka.
KROK 3
Okrężnym ruchem wlej gorącą wodę, początkowo w ilości podwójnej do ilości kawy, czyli ok. 60 ml. Zwilż całą kawę i odczekaj 30 sekund – w ten sposób rozpoczniesz preinfuzję. W międzyczasie możesz zamieszać delikatnie kawę. Po tak zakończonej preinfuzji wlej pozostałą część wody. Zostaw kilka centymetrów wolnej przestrzeni u góry dzbanka. Możesz zamieszać delikatnie kawę, by wzmocnić napar.
KROK 4
Załóż pokrywkę z tłoczkiem, ale jeszcze nie ściągaj go na dno. Pozwól przez 4 minuty uwalniać kawie aromaty do wody, a drobinkom kawy pozwól opaść na dno. Cała zabawa polega na tym, aby napar był niczym nie zmącony . Tutaj cierpliwość jest złotem. Pozwól by zadziała się magia.
KROK 5
Nie musisz przesuwać tłoczka w kierunku dna jeśli chcesz uzyskać maksymalnie klarowny napar. Po prostu przytrzymaj pokrywkę i przelej delikatnie kawę do ulubionego kubka lub filiżanki.