EKSPRES AUTOMATYCZNY CIŚNIENIOWY
( ilość produktów: 14 )monko. - dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego
Pyszne espresso, otulone kremową pianką latte, delikatne cappuccino - Twój ekspres ciśnieniowy na pewno przygotuje każdy rodzaj kawy. Jeśli jednak chcesz cieszyć się wyjątkowym i wyrazistym smakiem oraz pobudzającym zmysły aromatem tego niezwykłego naparu, dowiedz się, co oznacza pojęcie "dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego".
Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza?
Będąc zwyczajnym kawoszem nie musisz wiedzieć, że są różne odmiany kawy, a ich ziarna różnią się od siebie wieloma szczegółami. Od tych różnic zależy jednak ich intensywność, kwasowość, zawartość kofeiny czy nuty smakowe. Poza tym inny gatunek będzie idealny do parzenia w ekspresie automatycznym - ciśnieniowym, a jeszcze inny w przypadku ekspresów kolbowych czy w ekspresach przelewowych. Jaka kawa najlepiej nadaje się do ekspresu ciśnieniowego?
Wysokogatunkowy napar powstanie tylko i wyłącznie z odpowiednio przygotowanych ziaren kawy. Najlepsza kawa do ekspresu automatycznego to:
- kawa ziarnista,
- świeżo palona,
- zmielona tuż przed parzeniem.
Taka kawa pozwoli zachować idealny smak i pełnię aromatu. Ale bardzo ważny jest też, jak wspomnieliśmy gatunek kawy. Rodzaj ziarna ma również znaczenie. Jaki jest najlepszy? Popularna Arabika czy Robusta, a może jeszcze inna? Ziarno powinno by jasno, czy ciemno palone?
Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu - Arabika czy Robusta?
Jeśli jesteś posiadaczem ekspresu ciśnieniowego z młynkiem lub masz młynek do kawy, niewiele potrzebujesz do pełni szczęścia. Wystarczy jeszcze wybrać odpowiednie ziarno i cieszyć się wyśmienitym smakiem, jaki ma dobra kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego.
Kawy z gatunku Arabica są najczęściej stosowane do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych. Musisz jednak wiedzieć, że pod wpływem ciśnienia i temperatury wydobywają się z nich nuty kwaskowe. Wielu kawoszy po prostu ich nie lubi.
Jeśli zależy ci na tym, by smak kawy był jednocześnie łagodny i intensywny, postaw na blendy monko. (Strong Touch oraz Pure Power), odpowiednio wypalane Arabiki i indyjską Robustę.
Nasza Robusta doda Twojej kawie łagodności, pojawią się w niej wyczuwalne nuty orzechowo-czekoladowych. Kawa ta jest intensywna w smaku. Nie ma jednak w niej goryczki i kwasowości. Naszym zdaniem - najlepsza kawa do ekspresu.
Możesz również spróbować pozostałych naszych jednorodnych kaw, które pochodzą z różnych regionów świata i pozwalają wydobyć unikalne kompozycje smakowe.
Ziarno jasno czy ciemno palone? - jaką kawę wybrać?
Zarówno jasno i jak i ciemnopalone kawy mają swoich zwolenników. Temat oczywiście jest bardziej złożony, ale mocno upraszczając można powiedzieć, że kawy jasno palone w przypadku ekspresów, w których mamy odczynienia z ciśnieniem, będą wydobywały więcej kwasowości. Jasno palone ziarna, często charakteryzują się nutami owocowymi, które pod wpływem wysokiego ciśnienia wychodzą bardzo intensywnie. To samo ziarno zaparzone metodą przelewową, da już znacznie łagodniejsze doznania i bardziej łagodny bukiet aromatów. Kawy ciemniej palone pod wpływem temperatury i ciśnienia będą bardziej klasyczne w smaku. Znajdziemy w nich nuty czekolady i orzechów. Niestety na rynku kawowym zdarzają się kawy, które są tak mocno wypalone, że dają wręcz posmak popiołu i węgla. Bywa tak, że producenci pod tak mocnym stopniem wypalenia próbują ukryć niską jakość surowca. Unikaj bardzo czarnych i połyskliwych kaw. Kiedy kawa błyszczy się, to znaczy że ziarna zostały spalone i wszystkie cenne olejki wydobyły się na zewnątrz.
Jak zmielić kawę?
Czy wiesz, że grubość mielenia kawy ma znaczenie? Ekspres z wbudowanym młynkiem zazwyczaj posiada możliwość regulacji grubości mielenia ziaren kawy. Dzięki odpowiedniemu ustawieniu możesz z łatwością dostosować intensywność smaku do własnych preferencji. Wystarczy czasem przestawienie młynka i jeden „ząbek” potrafi kompletnie odmienić doznania z picia kawy. Jeśli masz kłopot z ustawieniem swojego ekspresu, zaglądnij na nasz kanał YouTube - Walnij z automatu.
Bardzo ważna jest także woda. W ekspresach automatycznych woda jest podgrzewana do odpowiedniej temperatury i w odpowiedniej ilości dodawana do zmielonych ziaren kawy, co zapewnia uzyskanie idealnej konsystencji i smaku. Warto pamiętać o regularnej konserwacji ekspresu, aby zapewnić jego sprawność i jakość parzonej kawy. Mocno sugerujemy stosowanie wody filtrowanej, która zminimalizuje ryzyko zakamieniania się ekspresu i sprawi, że będzie on mógł służyć nam przez długie lata.
Sam dobrej jakości ekspres ciśnieniowy nie zapewni najlepszej kawy na świecie. Ważny jest również dobór odpowiedniej kawy. Wiemy, że Twoja ulubiona kawa znajduje się w monko.