Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

DRIP

( ilość produktów: 13 )

Drip - najpopularniejsza metoda alternatywna

Około dekadę temu w Polsce zaczęła się kawowa rewolucja. Polacy dość licznie odrzucili kawę mieloną i wysokie szklanki z korkowym koszyczkiem, w których do tej pory parzyli „zalewajkę”. Zaczął się rozwój tzw. Trzeciej fali kawy a wraz z nim powróciły dawno zapomniane, bardzo proste metody parzenia kawy. Wśród tych metod ogromną popularnością zaczął cieszyć się dripper - niewielki przedmiot o stożkowej budowie.

Dripper hario, melita I kalita

Poza charakterystycznym kształtem przypominającym lejek, dripper ma więcej zawiłości. Najpopularniejszym producentem tych urządzeń jest japońska firma Hario. Drippery od Hario oznaczane są jako „V60” a ich nazwa pochodzi o kąta pod jakim ułożone są żebrowane ścianki. Drugim największym producentem tego typu urządzeń jest również japońska firma Kalita. Na trzecim miejscu popularności plasuje się niemiecka Melita. Każdy z tych producentów ma swój pomysł i patent na konstrukcje tych urządzeń, ale wszystkie je łączy ta sama zasada działania. Zasypana do urządzenia kawa, najczęściej do papierowego lub stalowego filtra, przelewaną jest gorącą wodą i pod wpływem grawitacji zaparzony napar ścieka do naczynia.

Kawa do dripa

Drip brewing, czyli metoda parzenia kawy za pomocą filtra, pozwala na wychwycenie subtelnych nut smakowych i aromatu, które często mogą zaniknąć podczas parzenia klasycznymi metodami ciśnieniowymi. Kawa z dripa, to świetny sposób na rozpoczęcie swojej przygodny z czarną kawą. Brak mleka i cukru w przypadku tak delikatnej kawy już nie razi tak bardzo i bardzo łagodnie wprowadza w świat kaw bez dodatków. Zaparzona w dripperze kawa jest lekka i delikatna, pozbawiona fusów i innych zanieczyszczeń przez co jest kawą bardzo zdrową. Ziarna kawy dedykowanych do dripa są najczęściej jasno palone. Najlepiej, gdy będą zmielone tuż przed parzeniem, aby zachować ich świeżość i aromat. Głównie wybierane do parzenia dripa kawy z gatunku Arabica.

Ważne jest również, aby używać odpowiedniej temperatury wody. Dedykowane do tej metody filtry są czyste i wolne od zapachów, przez co nie wpływają na smak kawy. Kawa parzona w dripie nie ma jednego, gotowego schematu przygotowania. Każde ziarno wykazuje nieco inną charakterystykę i tym samym wymaga delikatnie innego podejścia. Kawa z dripa pozwala eksprtomentować z ustawieniami sprzętów oraz proporcjami. Dobrym pomysłem jest jednak zacząć z „punktu 0” i w razie potrzeby modyfikować po swojemu. Poradnik o tym jak parzymy dripa w monko. znajdziesz w naszym dziale „naucz się”.

pixel