DRIP - KROPLA ZA KROPLĄ
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:
-dripper
-filtr
-kawa ziarnista – 24 g
-przefiltrowana woda – 350 ml
-młynek
-waga
-czajnik
-stoper – czas operacji 3 minuty
KROK 1
Wstaw do zagotowania 400 ml przefiltrowanej wody, a w tym czasie zmiel 24 gram ziarna na grubość przypominającą sól morską.
KROK 2
Ustaw dripper na kubku, filiżance lub dzbanku, włóż filtr i okrężnym ruchem przelej filtr gorącą wodą, by ogrzać naczynie i pozbyć się niepożądanych smaków. Wylej wodę z kubka.
KROK 3
Wsyp kawę w sam środek filtra. Staraj się nie rozsypywać jej po brzegach. Następnie delikatnie potrząśnij naczyniem by wyrównać powierzchnie kawy. Tak przygotowane “łoże” poprawi równe przenikanie wody.Umieść dripper na dzbanku lub filiżance, umieść cały zestaw na wadze cyfrowej i wytaruj.
KROK 4
Dozuj niewielką ilość wody ruchem kolistym począwszy od środka na zewnątrz filtra (unikaj polewanie filtra). Potraktuj kawę wodą w ilości dwukrotnie większą niż masa użytej kawy. W tym przypadku to będzie 50 ml wody. Zauważysz, że kawa wchłonie wodę i zacznie rosnąć. To tak zwany “bloom”. Daj kawie rozkwitnąć conajmniej 30 sekund.
KROK 5
Teraz możesz spiralnym ruchem wlać pozostałą część wody. Ale zrób to na 3 zalania po około 100 ml wody. Zalewaj od środka na zewnątrz unikając polewania filtra.
KROK 6
Odczekaj, aż cała kawa spłynie na dno i zdejmij dripper z naczynia. Kontroluj czas. Cały proces nie powinien zająć dłużej jak 3 minuty. Jeśli czas przepływu wody wydłużył się za bardzo to oznacza, że następnym razem powinno się zmielić troszkę grubiej. Z kolei przelanie się wody w krótkim czasie oznacza, że kawa została zmielona za grubo.
KROK 7
Twoja kawa jest gotowa.