Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

ciekawostki o kawie - ziarko prawdy

RODZAJE KAWY
Kawiarniane menu bez tajemnic. Od teraz wchodzą do kawiarni i stając przy barze już nie poczujesz zakłopotania.
Czytaj więcej
KAWA Z KUPY?
Kawa z kupy? Tak, tak, tu nie ma błędu. W tytule pojawiało się słowo na „k”. Ktoś zaraz zawrzeszczy: „czy w monko. dział marketingu kompletnie postradał zmysły?!”. Otóż nie, nie postradał
Czytaj więcej
WALNIJ Z AUTOMATU!
Nie jest tajemnicą, że niektóre kawy lepiej smakują z ekspresu ciśnieniowego niż np. z ekspresu przelewowego. Wpływ na to ma wiele czynników, takich jak samo ziarno, czy też jego stopień wypalenia.
 
Czytaj więcej
KAWA, KTÓRA NIE PARZY!
Kiedyś na myśl o zimnej kawie, człowiek się raczej krzywił. To była codzienność ludzi zapracowanych i matek wychowujących młode, bo jak się bąbelek rozpłakał zaraz po zaparzeniu, to sami wiecie…
Czytaj więcej
KAWA, KTÓRA ODCHUDZA
Wszystko przez “Szwagierka”! To On jakoś tak pokombinował, że wsród wytrawnej ekipy rowerowych chłopaków (ekipa ZdrowyRower oraz luxa.cc) pojawiło się dwóch ogórków (Filip & Marcin), z których żaden nigdy wcześniej nie siedział na szosowym siodle.
Czytaj więcej
FILTRUJEMY KAWĘ, A NIE LUDZI
Pierwszy filtr do kawy powstał u domowej gospodyni w Jej kuchni w 1908 r. w Dreźnie. Gospodyni tą była Pani Melitta Bentz, która w tamtym czasie chciała usprawnić przygotowanie porannej kawy i stworzyła prototyp pierwszego drippera. To właśnie w nim do przefiltrowania kawy użyła kawałka bibuły zabranej z szkolnego plecaka swojego dziecka.
Czytaj więcej
NA SUCHO, CZY NA MOKRO?
Po zakończeniu zbiorów owoców kawowca, następuje proces obróbki i przygotowania ich do spożycia. Bez względu na to, czy znajdujące się w owocach ziarna pozostaną zielone, zamienione w kawę bezkofeinową, czy wypalone i zmielone w domach i kawiarniach na całym świecie, najpierw muszą zostać wydobyte z miąższu, który je otacza.
 
Czytaj więcej
pixel