CHEMEX - POCZUJ CHEMIĘ
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:
-chemex
-filtr
-kawa ziarnista – 35 g
-przefiltrowana woda – 500 ml
-młynek
-waga
-czajnik
- stoper – czas operacji 5 minut
KROK 1
Wstaw do zagotowania 500 ml przefiltrowanej wody, a w tym czasie zmiel 35 gram ziarna na grubość przypominającą sól morską. My nazywamy to mieleniem średnim.
KROK 2
Złóż filtr Chemex Coffee Filter w kształt rożka i umieść go w naczyniu. Pamiętaj aby 3 warstwy papieru umieścić od strony wylewki. To małe niedopatrzenie to ogromnie niedoparzenie
KROK 3
Okrężnym ruchem przelej filtr gorącą wodą. Czynność ta ma na celu rozgrzanie naczynia i oczyszczenie filtra. Wylej wodę nie wyjmując filtra przez wylewkę naczynia. Bez obaw. Filtr przykleił się do ścianek – nie wypadnie
KROK 4
Wsyp kawę w sam środek filtra. Staraj się nie rozsypywać jej po brzegach. Następnie delikatnie potrząśnij naczyniem by wyrównać powierzchnie kawy. Tak przygotowane “łoże” poprawi równe przenikanie wody.
KROK 5
Dozuj niewielką ilość wody ruchem kolistym począwszy od środka na zewnątrz filtra (unikaj polewanie filtra). Potraktuj kawę wodą w ilości dwukrotnie większą niż masa użytej kawy. W tym przypadku to będzie 70 ml wody. Zauważysz, że kawa wchłonie wodę i zacznie rosnąć. To tak zwany “bloom”. Daj kawie rozkwitnąć conajmniej 30 sekund.
KROK 6
Teraz możesz spiralnym ruchem wlać pozostałą część wody. Ale zrób to na 3 zalania po około 150 ml wody. Zalewaj od środka na zewnątrz unikając polewania filtra.
KROK 7
Odczekaj, aż cała kawa spłynie na dno i wyjmij filtr. Kontroluj czas. Cały proces nie powinien zająć dłużej jak 5 minut. Jeśli czas przepływu wody wydłużył się za bardzo to oznacza, że następnym razem powinno się zmielić troszkę grubiej. Z kolei przelanie się wody w krótkim czasie oznacza, że kawa została zmielona za grubo.
KROK 8
Przelej kawę do ulubionego kubka lub ulubionej filiżanki. Chemex daje komfort cieszenia się kawą na dłużej.