Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

CHEMEX

( ilość produktów: 12 )

Chemex, piękno i funkcjonalność.

Chemex, to urządzenie tyleż proste, co genialne. Niewielkich rozmiarów i na tyle ładne i praktyczne, by znaleźć się jako eksponat sztuki użytkowej w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku. Gdyby uważnie przyjrzeć się filmowi Polańskiego "Dziecko Rosemary", da się zauważyć, że w kuchni głównych bohaterów również stoi Chemex. To szklany dzbanek w kształcie klepsydry z drewnianym pierścieniem w najwęższym miejscu. Działa podobnie do drippera, a zaparzana w nim kawa jest niezwykle aromatyczna. Świetnie zaprezentuje się w każdej przestrzeni Twojego domu.

Jaka kawa do Chemexa?

Najlepsza kawa do Chemexa? Aby uzyskać doskonały smak i aromat, powinna być świeżo palona i zmielona na średnio-grubo. Optymalnie powinna to być Arabica, która jest znana z subtelnego smaku i delikatnego aromatu. Chemex to manualny sposób parzenia kawy, w którym zmielone ziarna kawy są umieszczane w specjalnym papierowym filtrze, a następnie zalewane powoli gorącą wodą - najlepiej filtrowaną. Filtr papierowy zatrzymuje fusy i na dnie naczynia ląduje klarowny napar.  Przy parzeniu chemexa ważne jest, aby używać wody o odpowiedniej temperaturze, ponieważ zbyt gorąca woda może przeparzyć drobno zmieloną kawę, a zbyt chłodna woda może sprawić, że kawa będzie mało intensywna. Optymalna temperatura wynosi około 85-95°C.

Lubisz dużo kawy? Wybierz Chemex.

Parzenie kawy w Chemexie jest świetnym pomysłem, jeśli jesteś osobą lubiącą pić kawę w towarzystwie. Dlaczego? W Chemexie możesz zaparzyć za jednym razem całkiem pokaźne ilości kawy. W zależności o tego, który rozmiar wybierzesz - bo jest ich kilka, możesz jednorazowo poczęstować od 3 do 10 kawoszy.

Ciekawostka o Chemexie.

Ciekawostka! Nie każdy, nawet wielotleni użytkownik Chemexa zdaje sobie sprawę z jednej niezbyt oczywistej funkcjonalności. Bystre oko, podglądając na kształt Chemexa na pewno zauważy pewien mały, dziwny element. Chodzi dokładnie o malutką wypustkę w szklanej konstrukcji, która znajduje się poniżej kołnierza w przedniej części Chemexa. Wypustka ta stanowi znacznik objętości. Oznacza to, że podczas procesu parzenia nie potrzebujemy nawet używać wagi do kontrolowania ilości wody. Kiedy podczas parzenia poziom kawy w naczyniu osiągnie poziom wypustki, oznacza to, że osiągnęliśmy maksymalną pojemność Chemexa i możemy zakończyć proces parzenia.

Nie taki idealny.

Chemex nie jest jednak idealny w każdych warunkach. Jak kol wiek piękny i funkcjonalny, tak mało przenośny w kontekście transportowania go ze sobą. Cudownie sprawdzi się w domu, czy kawiarni, tak w przypadku osób lubiących zabierać kawę wszędzie tam gdzie podróżują, może on nie być już najszczęśliwszym rozwiązaniem. Szkło borowo-krzemowe, z którego jest wykonany, jest odporne na temperaturę i różne substancje - w końcu to sprzęt od chemika - ale jednak jest to szkło. Poza masą największym minusem Chemexa jest możliwość jego uszkodzenia, a trzeba pamiętać, że zaparzacz ten, to całkiem solidny wydatek. Po tym jak Chemex mechanicznie zostanie uszkodzony, pozostaje już tylko utylizacja jego szklanej konstrukcji w śmietniku o zielonym kolorze. Drewienko i rzemyk możemy sobie zachować jako pamiątkę, po tej smutnej chwili, w której stłukliśmy Chemexa.

pixel