AEROPRESS - KLASYCZNIE
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
-aeropress
-filtr
-kawa ziarnista – 17 g
-przefiltrowana woda – 200 ml
-młynek
-waga
-czajnik
-stoper – czas operacji 3 minuty
KROK 1
Wstaw do zagotowania 200 ml przefiltrowanej wody, a w tym czasie zmiel 17 gram ziarna na grubość przypominającą coś pomiędzy solą morską a solą drobną. Jeśli nie masz młynka, zajrzyj do działu z akcesoriami dla baristów – kawa podróżnika do aeropressa
KROK 2
Rozłóż urządzenie, tak aby tłok i obudowa znajdowały się osobno. Załóż papierowy filtr do sita, przykręć je do obudowy, postaw całość na kubku i zalej gorącą wodą. W ten sposób przepłuczesz filtr i rozgrzejesz aeropress oraz kubek.
KROK 3
Wsyp świeżo zmieloną kawę do aeropressa i zalej gorącą wodą (unikaj wrzątku!) w ilości dwukrotnie większą niż masa użytej kawy. W tym przypadku to 35 ml wody – mniej więcej do poziomu oznaczenia nr 1. Zamieszaj szpatułą dołączoną do urządzenia lub delikatnie zakołysz aeropressem i daj kawie rozkwitnąć conajmniej 30 sekund.
KROK 4
Dolej resztę wody do poziomu oznaczonego cyfrą 4. Ponownie dokładnie zamieszaj i pozostaw na 2 minuty.
KROK 5
Trzymając aeropress na kubku delikatnie i ostrożnie wsuń tłok aeropressa do obudowy.
KROK 6
Pomiędzy kawą, a tłokiem wytworzy się poduszka powietrzna. To właśnie aero-press. Zacznij przeciskać tłok aż usłyszysz “psssst”. To znak, że kawa gotowa. Jeśli pchanie tłoka wydaje się zbyt łatwe, mielenie jest prawdopodobnie zbyt grube. Jeśli jest bardzo trudno przepchnąć tłok, są szanse, że mielenie jest zbyt drobne. Spokojnie, kilka razy i dojdziesz do perfekcji. Możesz też skorzystać z profesjonalnie zmielonych ziaren kawy podróżnika dedykowanej do aeropressa.
KROK 7
Napój jest gotowy, czyli kawa na ławę!
P.S. Po odkręceniu nakrętki sita możesz wyjąć filtr i krążek sprasowanych fusów przesuwając wewnętrzną sekcję aeropressa o ostanie półtora centymetra – w ten łatwy sposób pozbędziesz się fusów.