pixelpixel
Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

AEROPRESS - KLASYCZNIE

To najmłodsze dziecko w rodzinie alternatywnych urządzeń do parzenia kawy. Wynalezione przez Aerobie odpowiedzialną za stworzenie lecącego dysku znanego powszechnie jako frisbee. W środowisku baristów zwane jest strzykawką, bo przypomina ją wyglądem, a kawa z aeropressu daje naprawdę niezłego kopa. Jest przy tym gładka, bogata w smaku i aromatyczna. Sprzęt świetnie nadaje się na wyjazdy i wypady plenerowe, bo ma niewielkie rozmiary i wykonany jest z trwałego tworzywa. Jak to strzykawka. Dziś pokażemy Ci metodą “klasyczną”. Jeśli chcesz, może również spróbować zaparzyć metodą “odwróconą” z angielskiego zwaną “invertem“.

BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ

-aeropress

-filtr

-kawa ziarnista – 17 g

-przefiltrowana woda – 200 ml

-młynek

-waga

-czajnik

-stoper – czas operacji 3 minuty

 

KROK 1

Wstaw do zagotowania 200 ml przefiltrowanej wody, a w tym czasie zmiel 17 gram ziarna na grubość przypominającą coś pomiędzy solą morską a solą drobną. Jeśli nie masz młynka, zajrzyj do działu z akcesoriami dla baristów – kawa podróżnika do aeropressa

aeropress klasycznie krok 1

KROK 2

Rozłóż urządzenie, tak aby tłok i obudowa znajdowały się osobno. Załóż papierowy filtr do sita, przykręć je do obudowy, postaw całość na kubku i zalej gorącą wodą. W ten sposób przepłuczesz filtr i rozgrzejesz aeropress oraz kubek.

aeropress klasycznie krok 2

KROK 3

Wsyp świeżo zmieloną kawę do aeropressa i zalej gorącą wodą (unikaj wrzątku!) w ilości dwukrotnie większą niż masa użytej kawy. W tym przypadku to 35 ml wody – mniej więcej do poziomu oznaczenia nr 1. Zamieszaj szpatułą dołączoną do urządzenia lub delikatnie zakołysz aeropressem i daj kawie rozkwitnąć conajmniej 30 sekund.

 

aeropress klasycznie krok 3

KROK 4

 

Dolej resztę wody do poziomu oznaczonego cyfrą 4. Ponownie dokładnie zamieszaj i pozostaw na 2 minuty.

 

aeropress klasycznie krok 4

KROK 5

Trzymając aeropress na kubku delikatnie i ostrożnie wsuń tłok aeropressa do obudowy.

 

aeropress klasycznie krok 5

KROK 6

 

Pomiędzy kawą, a tłokiem wytworzy się poduszka powietrzna. To właśnie aero-press. Zacznij przeciskać tłok aż usłyszysz “psssst”. To znak, że kawa gotowa. Jeśli pchanie tłoka wydaje się zbyt łatwe, mielenie jest prawdopodobnie zbyt grube. Jeśli jest bardzo trudno przepchnąć tłok, są szanse, że mielenie jest zbyt drobne. Spokojnie, kilka razy i dojdziesz do perfekcji. Możesz też skorzystać z profesjonalnie zmielonych ziaren kawy podróżnika dedykowanej do aeropressa.

 

aeropress klasycznie krok 6

KROK 7

 

aeropress klasycznie krok 7

Napój jest gotowy, czyli kawa na ławę!

P.S. Po odkręceniu nakrętki sita możesz wyjąć filtr i krążek sprasowanych fusów przesuwając wewnętrzną sekcję aeropressa o ostanie półtora centymetra – w ten łatwy sposób pozbędziesz się fusów.

Polecane

aeropress

aeropress

179,00 zł brutto
filtry aeropress

filtry aeropress

29,00 zł brutto
Zaufane Opinie IdoSell
4.94 / 5.00 182 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-14
Elegancko, szybko i konkretnie. Polecam restauracja The Cork Wroclaw
2024-09-28
Szybka dostawa, pyszna kawa ☕
pixel