Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

FRENCH PRESS

( ilość produktów: 5 )

Jaka kawa do French Press?

Przede wszystkim powinna być świeżo palona i zmielona na grubo, co pozwoli na uzyskanie intensywnego smaku i aromatu. Optymalnie powinna to być dobrej jakości Arabica, która charakteryzuje się subtelnym smakiem i delikatnym aromatem lub odpowiednio skomponowany blend Arabiki i Robusty, który po zaparzeniu nie będzie charakteryzował się wysoką goryczą i papierosowym posmakiem. Należy unikać kawy mielonej z marketu, gdyż często jest ona słabej jakości i dodatkowo zmielona jest zbyt drobno. Powoduje to przeparzanie się drobinek kawy i może również powodować zatykanie się filtra.

Frech Press - prosty jak budowa cepa.

French Press to jeden z najprostszych sposobów parzenia kawy, w którym zmielone ziarna kawy są umieszczane w szklanej lub stalowej czarce, a następnie zalewane gorącą wodą - pamiętaj, aby unikać lania wrzątku na kawę. Po zalaniu ziaren należy odczekać kilka minut, aby kawa się zaparzyła, a następnie przecisnąć dno French Pressa, aby oddzielić fusy od naparu.

Ważne jest, aby używać wody o odpowiedniej temperaturze, ponieważ zbyt gorąca woda może spalić kawę, a zbyt chłodna woda może sprawić, że kawa będzie mało intensywna. Optymalna temperatura wynosi około 90-95°C.

Moc smaku i moc kofeiny.

French Press, to idealna metoda dla osób, które do tej pory po prostu zalewały zmieloną kawę w kubku. Brak fusów podczas picia kawy, to ogromna zaleta i wygoda. Zaparzona we French Pressie kawa poza swoim intensywnym profilem smakowym będzie również kawą bogatą w kofeinę. Proces zaparzania w przypadku tej metody jest dość długi, szczególnie jeśli porównamy ją z parzeniem espresso, a im dłuższy jest kontakt ziaren kawy z wodą, tym więcej kofeiny wyląduje w filiżance.

Nic na siłę.

Większość z nas robiąc French Pressa po zakończeniu procesu parzenia od razu przechodzi do opuszczenia tłoczka z filtrem na samo dno. Nie jest to błąd, ale tak na prawda nie jest to również konieczność. Jeśli tłoczek pozostawiony jest na samej górze naczynia, to tak samo spełnia on swoją funkcję i filtruje napar podczas nalewania go do filiżanek. Opuszczanie tłoczka, jeśli na dni French Pressa jest dużo kawy, może powodować zaklejenie filtra, przez co będzie się go ciężej myło. Pamiętaj, aby w przypadku French Pressa podczas opuszczania tłoczka nie używać zbyt dużo siły. Jeśli tłoczek przesuwa się opornie, rób to z wyczuciem, gdyż mocne duszenie może uszkodzić tłoczek i sprawić, że cześć najmniejszych frakcji zmielonej kawy przedostanie się do naparu. Kiedy tłoczek idzie zbyt ciężko, oznacza to najczęściej, że kawa była zmielona zbyt drobno. Do freanchpressa powinno się mielić kawę bardzo grubo.

Sklep z kawą pod French Press.

U nas bez problemu dostaniesz kawy, które w tej metodzie parzenia sprawdzą się idealnie. Najczęściej do French Pressa sugeruje się dość ciemno palone ziarna z gatunku Arabica lub blendy Arabica i Robusta. Dodatek Robusty często balansuje kwasowość kawy, dodaje jej lekkiej słodyczy i dodatkowo podbija ilość kofeiny w naparze. W monko. Do naszych bleedów stosujemy bardzo dobrej jakości Robustę z Indii. Podbija ona wyczuwalne w kawie nuty orzechów i czekolady, niwelując tym samym nuty goryczy i kwasowości. Oczywiście świat kawy jest cudownie piękny i bardzo bogaty, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby grubo zmielone ziarna Afrykańskiej arabiki wrzucić do French Pressa i sprawdzić ich smak.

Jak zaparzyć kawę we French Pressie?

Więcej szczegółowych informacji na temat tego, jak zaparzyć French Press znajdziesz w naszym poradniku.

pixel