DRIP
( ilość produktów: 7 )Kawa do dripa, czyli filtrowanej kawy, to idealny wybór dla osób, które chcą uzyskać delikatny i subtelny smak kawy. Drip brewing, czyli metoda parzenia kawy za pomocą filtra, pozwala na wychwycenie subtelnych nut smakowych i aromatu, które często mogą zaniknąć podczas parzenia klasycznymi metodami ciśnieniowymi. Kawa z dripa, to świetny sposób na rozpoczęcie swojej przygodny z czarną kawą. Brak mleka i cukru w przypadku tak delikatnej kawy już nie razi tak bardzo i bardzo łagodnie wprowadza w świat kaw bez dodatków.
Ziarna kawy dedykowanych do dripa są najczęściej jasno palone. Najlepiej, gdy będą zmielone tuż przed parzeniem, aby zachować ich świeżość i aromat. Głównie wybierane do parzenia dripa kawy z gatunku Arabica.
Ważne jest również, aby używać odpowiedniej temperatury wody. Dedykowane do tej metody filtry są czyste i wolne od zapachów, przez co nie wpływają na smak kawy. Kawa parzona w dripie nie ma jednego, gotowego schematu przygotowania. Każde ziarno wykazuje nieco inną charakterystykę i tym samym wymaga delikatnie innego podejścia. Kawa z dripa pozwala eksprtomentować z ustawieniami sprzętów oraz proporcjami. Dobrym pomysłem jest jednak zacząć z „punktu 0” i w razie potrzeby modyfikować po swojemu. Poradnik o tym jak parzymy dripa w monko. znajdziesz w naszym dziale „naucz się”.