Darmowa dostawa od 250,00 zł

Blog

Kawa kolarza

Przedstawiamy Wam nową kolekcję kaw dedykowaną dla miłośników kolarstwa w każdym wydaniu. Nieistotne, czy chcesz ugniatać asfalt na szosie, kruszyć beton na welodromie, mordować się w błocie na gravelu i MTB, czy skakać przez krawężniki na BMX – KAWA KOLARZA jest dla Ciebie!
Czytaj więcej
SIEKIERA

SIEKIERA

Jest w Indiach jeden gość, co zamiast uprawiać Kamasutrę, uprawia w ogródku Robustę. Twierdzi, że to najlepsza Robusta na świecie. Daliśmy się skusić na to zielone ziarno. Wypaliliśmy je elegancko niczym węgiel w Bieszczadzkich retortach i tak właśnie powstała SIEKIERA!
Czytaj więcej
WALNIJ Z AUTOMATU!

WALNIJ Z AUTOMATU!

Nie jest tajemnicą, że niektóre kawy lepiej smakują z ekspresu ciśnieniowego niż np. z ekspresu przelewowego. Wpływ na to ma wiele czynników, takich jak samo ziarno, czy też jego stopień wypalenia.
 
Czytaj więcej
KAWA, KTÓRA NIE PARZY!

KAWA, KTÓRA NIE PARZY!

Kiedyś na myśl o zimnej kawie, człowiek się raczej krzywił. To była codzienność ludzi zapracowanych i matek wychowujących młode, bo jak się bąbelek rozpłakał zaraz po zaparzeniu, to sami wiecie…
Czytaj więcej
FILTRUJEMY KAWĘ, A NIE LUDZI

FILTRUJEMY KAWĘ, A NIE LUDZI

Pierwszy filtr do kawy powstał u domowej gospodyni w Jej kuchni w 1908 r. w Dreźnie. Gospodyni tą była Pani Melitta Bentz, która w tamtym czasie chciała usprawnić przygotowanie porannej kawy i stworzyła prototyp pierwszego drippera. To właśnie w nim do przefiltrowania kawy użyła kawałka bibuły zabranej z szkolnego plecaka swojego dziecka.
Czytaj więcej
BARISTA OD TYŁU

BARISTA OD TYŁU

Wow! Ale masz celne oko!
 
Fakt, że czytasz tę wiadomość oznacza, że udało Ci się ustrzelić naszego baristę przy pracy. Mamy nadzieję, że poza fotką udało Ci się również ustrzelić kubek pysznej kawy.
 
Jeśli zasmakowała Ci kawa monko., to mamy dla Ciebie rewelacyjną wiadomość. Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny kod rabatowy, dzięki któremu zaoszczędzisz 10% na dowolnej kawie monko. Nie krępuj się, wrzucaj do koszyka, co tylko chcesz i ile tylko chcesz, wszystkie kawy będą rabatowane.
Czytaj więcej
MAMY NOWE PERU!

MAMY NOWE PERU!

Przyszedł czas pożegnać się już z zielonym ziarnem Peru Cajamarca. Otwieramy nowy worek i wrzucamy do pieca!
Nowe Peru El Mirador, to 100% Arabica ze wzgórz z regionu Las Pirias. Uprawa odbywała się na wysokości 1600 – 1800 m n.p.m.
W profilu sensorycznym znajdziemy jabłko, pomarańczę, czekoladę i melon
Czytaj więcej
NA SUCHO, CZY NA MOKRO?

NA SUCHO, CZY NA MOKRO?

Po zakończeniu zbiorów owoców kawowca, następuje proces obróbki i przygotowania ich do spożycia. Bez względu na to, czy znajdujące się w owocach ziarna pozostaną zielone, zamienione w kawę bezkofeinową, czy wypalone i zmielone w domach i kawiarniach na całym świecie, najpierw muszą zostać wydobyte z miąższu, który je otacza.
 
Czytaj więcej
Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 316 opinii
pixelpixel