Darmowa dostawa od 250,00 zł

Blog

FILTRUJEMY KAWĘ, A NIE LUDZI

FILTRUJEMY KAWĘ, A NIE LUDZI

Pierwszy filtr do kawy powstał u domowej gospodyni w Jej kuchni w 1908 r. w Dreźnie. Gospodyni tą była Pani Melitta Bentz, która w tamtym czasie chciała usprawnić przygotowanie porannej kawy i stworzyła prototyp pierwszego drippera. To właśnie w nim do przefiltrowania kawy użyła kawałka bibuły zabranej z szkolnego plecaka swojego dziecka.
Czytaj więcej
BARISTA OD TYŁU

BARISTA OD TYŁU

Wow! Ale masz celne oko!
 
Fakt, że czytasz tę wiadomość oznacza, że udało Ci się ustrzelić naszego baristę przy pracy. Mamy nadzieję, że poza fotką udało Ci się również ustrzelić kubek pysznej kawy.
 
Jeśli zasmakowała Ci kawa monko., to mamy dla Ciebie rewelacyjną wiadomość. Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny kod rabatowy, dzięki któremu zaoszczędzisz 10% na dowolnej kawie monko. Nie krępuj się, wrzucaj do koszyka, co tylko chcesz i ile tylko chcesz, wszystkie kawy będą rabatowane.
Czytaj więcej
MAMY NOWE PERU!

MAMY NOWE PERU!

Przyszedł czas pożegnać się już z zielonym ziarnem Peru Cajamarca. Otwieramy nowy worek i wrzucamy do pieca!
Nowe Peru El Mirador, to 100% Arabica ze wzgórz z regionu Las Pirias. Uprawa odbywała się na wysokości 1600 – 1800 m n.p.m.
W profilu sensorycznym znajdziemy jabłko, pomarańczę, czekoladę i melon
Czytaj więcej
NA SUCHO, CZY NA MOKRO?

NA SUCHO, CZY NA MOKRO?

Po zakończeniu zbiorów owoców kawowca, następuje proces obróbki i przygotowania ich do spożycia. Bez względu na to, czy znajdujące się w owocach ziarna pozostaną zielone, zamienione w kawę bezkofeinową, czy wypalone i zmielone w domach i kawiarniach na całym świecie, najpierw muszą zostać wydobyte z miąższu, który je otacza.
 
Czytaj więcej
KAWA Z SERCEM – LATTE ART

KAWA Z SERCEM – LATTE ART

Kawa z sercem? latte art. Z trzech sposobów sensorycznej oceny kawy? oko, nos, usta? Na wstępie wyróżnijmy ten pierwszy. To, w jaki sposób kawa jest nam podana, w dużej mierze przekłada się na jej smak. Dziwne? Możliwe, ale przecież już od dziecka wszyscy nam powtarzają, że najlepiej je się oczami.
Czytaj więcej
WYMIEŃ CZTERY SŁOWA NA LITERĘ M

WYMIEŃ CZTERY SŁOWA NA LITERĘ M

Włosi ukuli regułę, której meritum streścić można w czterech słowach? La Macchina, La Maccinadosatore, La Miscela, La Mano. Jest to kanon postępowania, który pozwala uzyskać espresso godne królewskiego podniebienia. Ekspres, młynek, odpowiednia mieszanka kawy i ręka baristy stanowią zasadę 4M. Kierują się nią ludzie, których żyły pompują czarne złoto.
Czytaj więcej
Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 250 opinii
pixelpixel