Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

IDEALNY PRZEPIS NA KAWĘ COLD BREW

2023-04-26
IDEALNY PRZEPIS NA KAWĘ COLD BREW
COLD BREW

Cold Brew jest kawą, którą parzymy na zimno. W tłumaczeniu z języka angielskiego „cold brew” oznacza dosłownie „zimne parzenie”. Kawa Cold Brew jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale i zdrowa. Z naszego artykułu dowiesz się: co to jest ta tajemnicza kawa? dlaczego jest zdrowa? jaki ma smak? kto ją wymyślił? Poznasz też idealny przepis na kawę Cold Brew do samodzielnego parzenia.

Zapraszamy do lektury.

Co to jest Cold Brew?

Jak już wyjaśnialiśmy, „cold brew” tłumaczymy jako „zimne parzenie”. Ale biorąc pod uwagę sam proces otrzymywania kawy to pojęcie „parzenie” powinniśmy zamienić na „macerowanie”. Cold Brew uzyskujemy po przez moczenie kawy w wodzie przez kilka godzin. Woda musi być chłodna lub utrzymana w temperaturze pokojowej. Taki sposób parzenia sprawia, że napar jest o wiele smaczniejszy niż kawa robiona na gorąco. Łagodna czekolada i owoce o niskiej kwasowości to dominujące nuty smakowe, ale w rękach doświadczonego baristy styl Cold Brew może podkreślić cechy charakterystyczne dla danej kawy, z której przygotowywany jest napar.

Najpopularniejsze Cold Brew Coffee na świecie

Od 10 lat Cold Brew – parzona w wyżej opisany sposób lub przy użyciu specjalnych ekspresów do kawy - podbija Stany Zjednoczone. Jednak sam sposób przygotowania tego napoju znany jest od dawana i wiele krajów ma własną wersję zimnej kawy. Na świecie znana jest tajska, wietnamska oraz indyjska kawa Cold Brew. W Tajlandii i w Wietnamie wykorzystuje się kawę parzoną na gorąco, a w Indiach kawę rozpuszczalną. Pierwsze historyczne źródło, które opisuje przygotowanie prawdziwej Cold Brew przenosi nas do Kraju Kwitnącej Wiśni czyli Japonii.

Japońska kawa na zimno w stylu Kyoto

Kawa w stylu Kyoto – nazwę przyjęła od japońskiego miasta Kyoto, w którym zdobyła największą popularność. Najprawdopodobniej Japończycy znali ten sposób parzenia kawy już w XVII wieku i prawdopodobnie zaczerpnęli go od kupców holenderskich, którzy tak parzyli kawę na statkach. Kawę Cold Brew w stylu Kyoto przygotowuje się przez powolne, długie ściekanie zimnej wody - kropla po kropli - na kawę. Ten sposób parzenia wydobywa niezwykły smak i aromat zamknięty w zmielonych ziarnach kawy. Poza tym pozwala zachować pełnię mocy i prozdrowotnych właściwości naparu.

Kawa Cold Brew jest smaczna i zdrowa

Cold Brew to kawa pełna smaku i zdrowia. Dlaczego?

  • jest mniej kwaśna niż kawa parzona w tradycyjny sposób, a dzięki temu łagodna dla żołądka
  • przyrządza się ją bez użycia obróbki termicznej, co jest zdecydowanie zdrowsze,
  • ma lepszy smak (dużo łagodności i wyraziste nuty smakowe) niż kawa po obróbce termicznej,
  • nie trzeba jej dosładzać cukrem lub łagodzić smak mlekiem czy śmietanką – a co za tym idzie jest niskokaloryczna, więc staje się napojem dietetycznym,
  • podkręca metabolizm, gdyż ma wyższe stężenie kofeiny,
  • duża zawartość kofeiny pobudza na wiele godzin - nie zalecamy pić Cold Brew pod koniec dnia,
  • zawiera dużo cennych antyoksydantów chroniących komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, a tym samym działa antynowotworowo i spowalnia procesy starzenia się ciała,
  • możesz ją pić z plasterkiem cytryny – dostarczysz witaminę C i zmniejszysz ból głowy.
Jak zrobić cold brew?

Czy istnieje idealny przepis na kawę Cold Brew?

Naszym zdanie m tak. Idealny przepis na kawę Cold Brew to najprostsza receptura, która umożliwia przygotowanie tego napoju już w 12 godzin. Jak zrobić Cold Brew?

  1. Przygotuj składniki na Cold Brew:

 

  • 1 szklanka całych ziaren kawy (ok. 115 gramów)
  • 4 szklanki wody
  • młynek do kawy
  • małe sitko
  • gaza lub ściereczka bawełniana

 

  1. Jak zrobisz kawę Cold Brew?

Ziarna kawy zmiel na najgrubszym ustawieniu w młynku. Możesz też zrobić to krótkimi 1-sekundowymi impulsami. Rozdrobniona kawa powinna przypominać grubą mąkę kukurydzianą. Mielisz do momentu, aż zapełnisz mieloną kawą 1 szklankę.

Nastepnie kawę wsypujesz do naczynia, w którym będziesz robić Cold Brew. Na samą górę wlej  wodę (4 szklanki). Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką sięgając do samego dnia.

Przykryj naczynie pokrywką lub małym talerzykiem. Pozostaw kawę na około 12 godzin, najlepiej w temperaturze pokojowej.

Połóż na małym sitku gazę lub ściereczkę. Teraz przelej kawę przez tak przygotowane sitko. Rozcieńcz otrzymany płyn dowolną ilością wody lub mleka. Podawaj z lodem – smakuje najlepiej.

W filiżance otrzymasz naturalny i orzeźwiający napój, w którym wyczujesz wyraźne owocowe aromaty kawy pozbawionej goryczki. Tak smakuje prawdziwe Cold Brew.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2023

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.93 / 5.00 104 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-04-20
Super
2024-04-02
Wszystko na 5/5
pixel