monko.COFFEE x Kopalnia Złota w Złotym Stoku
Kawa w biznesie
Nie chodzi tylko o to, żeby zaopatrzyć współpracownika w dobrą kawę. To oczywiście jest podstawa, ale poza samym ziarnem jest jeszcze sporo aspektów związanych z parzeniem kawy. Od zawsze powtarzamy, że dobre ziarno, to dopiero baza do dobrego naparu. Aby cały trud chodowli kawowca, jego obróbki i finalnie palenia kawy nie poszedł na marne, potrzebne są jeszcze dwa kluczowe czynniki.
Człowiek, który poprowadzi proces parzenia kawy, czyli barista oraz sprzęt, na którym to parzenie będzie się odbywać. W monko. COFFEE doradzamy nie tylko odnośnie ziaren kawy, ale i wszystkiego, co związane jej z jej parzeniem.
Już ładnych parę lat temu, kiedy zaczynaliśmy publikować nasze kawowe treści na platformie Instagram, udało nam się przyciągnąć uwagę prężnie rozwijających się, młodych ludzi. Była to ekipa z Kopalni Złota w Złotym Stoku, która polubiła nasze treści, a później zasmakowała naszej kawy. W pakiecie ze świeżo palonym ziarnem poszło doradztwo w wyborze profesjonalnego ekspresu kolbowego oraz szkolenie z jego obsługi. Tak samo jak sprzęt co jakiś czas wymaga przeglądu i czyszczenia, tak samo ekipa rozwija swoje kawowe umiejętności i wymaga szkoleń.
Wycieczka do Złotego Stoku
Pewnego, jeszcze dość chłodnego, poranka zapakowaliśmy się do auta. Bagażnik wypełniły paczki ze świeżo wypaloną kawą, akcesoria kawowe oraz sprzęt foto-video. Ruszyliśmy więc w kierunku Kotliny Kłodzkiej, prosto do Kopalni Złota. Na miejscu spotkaliśmy bardzo miłych i pojętnych, młodych baristów. Szkolenie trwało kilka godzin, ale czas zleciał błyskawicznie.
Sprzęt gotowy do działania, odpowiedni ludzie na odpowiednich stanowiskach i pokaźny zapas świeżo palonej kawy Strong Touch już na Was czekają w Starej Kruszarni. Wpadajcie śmiało do Kopalni Złota nie tylko na kawę, ale na wiele wspaniałych atrakcji, które czekają na Was na terenie obiektu. Szczegóły znajdziecie na stronach:
Zobacz to na własne oczy
Z wizyty sporządziliśmy małego vloga, który debiutuje w nowej kategorii „w drodze” na kanale „Napędzani Kofeiną”. Zobaczę jak w naszym codziennym życiu, wszystko kręci się w około kawy.