KAWA Z SERCEM – LATTE ART
Kawa z sercem? latte art
Z trzech sposobów sensorycznej oceny kawy? oko, nos, usta? Na wstępie wyróżnijmy ten pierwszy. To, w jaki sposób kawa jest nam podana, w dużej mierze przekłada się na jej smak. Dziwne? Możliwe, ale przecież już od dziecka wszyscy nam powtarzają, że najlepiej je się oczami.
W latach osiemdziesiątych powstał nowy rodzaj artystycznego rzemiosła. Nie jest on jednak wykładany na państwowych akademiach sztuki, szkołach plastycznych, w muzeach i galeriach. Uczą się go, przytuleni do swoich ekspresów, bariści. Nazywają tę sztukę ? latte art. W prostych słowach jest to umiejętność kreślenia kształtów na kawowej mlecznej piance.
Istnieje kilka zasad, do których dołożyć należy zapał, praktykę i wyobraźnię. Są to składowe sukcesu możliwego do osiągnięcia zarówno przez baristów jaki i amatorów. Każdy może stać się artystą, serwować kawę z pięknymi wzorami, zadziwiać najbliższych, imponować nieznajomym.
Warto posłuchać praktycznych rad:
– jeśli mamy dyszę do spieniania, korzystajmy zawsze z zimnego i tłustego mleka. W przypadku spieniania ręcznego podgrzewamy mleko do 65 stopni – w wyższej temperaturze mleko traci pożądane przez nas właściwości i nie zamieni się w gęstą, przypominającą jogurt, pianę.
– filiżankę z przygotowanym espresso przechylamy i pewnie nalewamy spienione mleko, kierując jego strumień w najgłębsze miejsce (najlepszy do spieniania i precyzyjnego nalewania jest dzbanek Motta).
– mleko nalewamy ze stałą prędkością, ostrożnie i powoli. Kiedy filiżanka jest prawie pełna zwiększamy strumień i zaczynamy malować poruszając dynamicznie dzbankiem ? wtedy zaczniemy kreślić kawowe kształty.
– na koniec warto użyć pisaka do latte art. Możemy nanieść nim elementy kawy na białą piankę lub rysować na mleku odważnymi ruchami. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i niczym nie skrępowanej kreatywności.
Wielu artystów powtarza, że ich sukces to suma 10% talentu i 90% pracy. Z latte art jest podobnie. Tylko praktyką możemy uczynić z nas mistrza. Zobaczcie film, który pokazuje piękno tej sztuki. Warto próbować.