Jak dobrze dobrać kawę ziarnistą?
Odrobina prywaty
Kawę zacząłem pić bardzo późno. Nawet jakoś okres studiów mnie nie przekonał do spożywania kofeiny w tej formie. Teraz z perspektywy czasu wiem dlaczego. Próbowałem pseudo kawy, bo inaczej tego nazwać nie można. Jakieś rozpuszczalne badziewia i tanie kawy mielone, po których tylko brzuch bolał.
Jak tylko słyszę, że ktoś nie lubi kawy, to namawiam do jednego - dania szansy jakościowej kawie czarnej, najlepiej przelewowej. Bez cukru, bez mleka, bez żadnych dodatków. Kawa przelewowa jest kawą filtrowaną, bardzo klarowną i delikatną. Ziarna do metod przelewowych wypalane są jaśniej. Często charakteryzują się wręcz herbacianą delikatnością. Brak w nich goryczy, a kwasowość jest owocowa. Kawa przelewowa, to dobry start w kawowy świat. Oczywiście w każdym spektrum znajdują się wartości skrajne. Jeśli nie przepadasz za kawą z kwaśnym posmakiem, to może na wstępie unikaj ziaren afrykańskich - szczególnie Kenii.
Sama metoda parzenia jest dość prosta, ale kluczowe jest tutaj odpowiednio dobrane ziarno. Przeglądając ofertę kaw monko.COFFEE zarówno w linii #ciekawa, która tak na prawdę dedykowana jest metodom alternatywnym, jak i w linii #klasycznej znajdziecie ziarna, które w metodach przelewowych sprawdzą się idealnie. Mówiąc o metodach przelewowych mam na myśli ogólną kategorię, w którą śmiało można wliczyć Chemex, Kalitę, Drip Hario, czy klasyczny ekspres przelewowy. Akurat ten ostatni sprzęt będzie na początku najłatwiejszy w obsłudze. Wymaga jedynie wsadzenia filtra, zasypania odpowiednio zmielonej kawy, wlania wody do zbiornika i naciśnięcia guzika. Nawet kawy nie musicie mielić sami, bo u nas w monko. możecie zamówić za darmo usługę mielenia świeżo wypalonej kawy - wystarczy w uwagach do zamówienia napisać „zmielcie mi kawę pod…” i podać pod jaką metodę lub skorzystać z kategorii „kawa według metody parzenia”.
Ok, ale teraz którą kawę wybrać? Trochę tego jest w ofercie, więc postanowiłem poprosić naszą Head Baristkę - Aleksę, żeby rozpisała wszystko zgrabnie, a ja namalowałem dla Was kilka grafów. Załączam je poniżej i w razie pytań lub wątpliwości pozostaje na czuwaniu pod tym mailem, także możecie pisać do mnie śmiało.
Wejdź w świat kawy bardzo gładko - zaparz sobie kawy przelewowej, a jeśli jesteś z Wrocławia, to wpadnij do naszego lokalu WAGA monko. Tutaj na miejscu bariści ogarną dla Ciebie wyśmienity przelew lub dripa. Z przelewowymi metodami parzenia jest jeszcze jeden fajny myk - można je śmiało pić na zimno! Wiem, że za rogiem już czai się jesień, ale może ktoś z Wam jeszcze skorzysta z tej metody orzeźwienia.
Pijcie dobrą kawę,