MAGIA CHEMEXU - JAK PARZYĆ KAWĘ W CHEMEXIE?

Dla prawdziwych kawoszy nazwa Chemex brzmi po prostu magicznie. To szklany, nowoczesny i wyjątkowo piękny zaparzacz w formie oryginalnego flakonu. Posiada charakterystyczny drewniany kołnierz. Wyczarowanie dużej ilości dobrej kawy nie stanowi tutaj żadnej trudności. By jednak kawa z tego zaparzacza miała idealny smak, aromat i konsystencję, musisz znać zasady parzenia kawy w Chemexie. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak należy przygotowywać kawę w Chemexie?
Kto wynalazł Chemex?
Na początku lat czterdziestych XX wieku, w Nowym Jorku Peter Schlumbohm - wynalazca i chemik niemieckiego pochodzenia - postanowił stworzyć i opatentować urządzenie filtrujące do kawy. Warto tu przy okazji wspomnieć, że Schlumbohm zawodowo od wielu lat tworzył rzeczy użytkowe, ułatwiające codzienne życie. Na jego koncie znajduje się kilkaset różnych wynalazków i patentów, ale Chemex Coffeemaker stał się najważniejszy. Petera zainspirował do stworzenia tego zaparzacza lejek laboratoryjny oraz kolba stożkowa. Przerobił więc te dwa przedmioty, dodał drewniany uchwyt i tak otrzymał żaroodporne naczynie, które nie pochłania żadnych zapachów. Jest więc idealne do parzenia kawy.
Obecnie Chemex uznaje się za ikonę świata kawy, ale i designu użytkowego. Jeden z zaparzaczy pełni nawet rolę eksponatu w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku, a Illinois Institute of Technology ulokował Chemex na słynnej liście stu najlepiej zaprojektowanych przedmiotów użytkowych, jakie powstały we współczesnej historii.

Filtrowana kawa z Chemexu – oryginalne filtry do kawy
W sprzedaży razem ze szklanym naczyniem kupicie dedykowane temu zaparzaczowi papierowe filtry. Dlaczego są tak istotne? Ponieważ to właśnie od nich zależy siła i delikatność smaku napoju otrzymanego z Chemexu. Filtry nadają więc niepowtarzalnego charakteru kawie parzonej w tym naczyniu. Przede wszystkim są dość grube - grubsze o 20 - 30% od standardowych. Dodatkowo mocno filtrują usuwając z napoju większość olejków, jakie zawierają ziarna kawy. A to znacząco wpływa na smak naparu, który staje się bardzo delikatny i wytrawny. Na rynku dostępne są filtry w kolorze białym oraz szarym.
Idealną kawą do Chemexu jest 100% Arabica. Grubo i tu ważna uwaga: świeżo zmielone, jasno palone, owocowe single pochodzące z obróbki na mokro - to z nich otrzymamy napar lekki o najczystszym smaku. Polecamy kawy z Afryki - kenijskie i etiopskie o gamie charakterystycznych owocowo-kwiatowych aromatów.
Jak parzyć kawę w Chemexie?
Do przygotowania kawy potrzebujesz:
- zaparzacz Chemex
- filtr do Chemexu
- młynek do kawy
- wagę do kawy
- stoper lub minutnik
- termometr
- 50 g kawy
- 700 g filtrowanej wody
Pierwszy etap przygotowania kawy polega na zmieleniu ziaren gruboziarniście – o wielkości podobnej do granulki soli morskiej.
Następnie w karafce umieszczamy filtr oraz przelewamy go gorącą wodą. Zniknie papierowy posmak, a jednocześnie karafkę ogrzejemy.
Wylewamy wodę, wsypujemy kawę do filtra i delikatnie mieszamy wyrównując powierzchnię.
Całość stawiamy na wadze. Dzięki temu skontrolujemy ilość dolewanej wody.
Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C okrężnymi ruchami. Zalewanie zaczynamy od środka naczynia. Obserwujemy proces preinfuzji. Pojawiają się na powierzchni kawy bąbelki, które powstają pod wpływem działania i reakcji zachodzącej między dwutlenkiem węgla a wodą. Duża ilość pianki świadczy o świeżości kawy. Im więcej, tym lepiej. Pianka opada po 45-60 sekundach, wtedy możemy ponownie dolewać wodę. Tak postępujemy aż do zużycia całej wody.
Gdy cała kawa spłynie na dno naczynia, wyjmujemy filtr i kawę rozlewamy do filiżanek.
GOTOWE.
Kolor kawy z Chemexa ma ciemnobursztynowy odcień i przypomina bardziej herbatę. Kawa jest lekka i subtelna. Warto przy tym wiedzieć, że zmieniając ilość kawy mielonej, a także i stopień zmielenia ziaren czy proporcje wody, można zmieniać intensywność i smak ulubionego naparu.
Na zasadzie prób uzyskacie na pewno swój idealny sposób na przygotowanie pysznego i aromatycznego napoju. A my zapraszamy do MONKO po świetną kawę do Chemexu.

