💖 Zakochaj się w smaku monko. i skorzystaj z walentynkowej promocji! ☕✨
❤️ Wszystkie kawy ziarniste taniej o 14% z kodem: LOVE. Promocja trwa do 14.02! 💘
pixelpixel
Darmowa dostawa od 250,00 zł

MAGIA CHEMEXU - JAK PARZYĆ KAWĘ W CHEMEXIE?

2023-04-14
MAGIA CHEMEXU - JAK PARZYĆ KAWĘ W CHEMEXIE?
Magia chemexu...

Dla prawdziwych kawoszy nazwa Chemex brzmi po prostu magicznie. To szklany, nowoczesny i wyjątkowo piękny zaparzacz w formie oryginalnego flakonu. Posiada charakterystyczny drewniany kołnierz. Wyczarowanie dużej ilości dobrej kawy nie stanowi tutaj żadnej trudności. By jednak kawa z tego zaparzacza miała idealny smak, aromat i konsystencję, musisz znać zasady parzenia kawy w Chemexie. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak należy przygotowywać kawę w Chemexie?

Kto wynalazł Chemex?

 

Na początku lat czterdziestych XX wieku, w Nowym Jorku Peter Schlumbohm - wynalazca i chemik niemieckiego pochodzenia - postanowił stworzyć i opatentować urządzenie filtrujące do kawy. Warto tu przy okazji wspomnieć, że Schlumbohm zawodowo od wielu lat tworzył rzeczy użytkowe, ułatwiające codzienne życie. Na jego koncie znajduje się kilkaset różnych wynalazków i patentów, ale Chemex Coffeemaker stał się najważniejszy. Petera zainspirował do stworzenia tego zaparzacza lejek laboratoryjny oraz kolba stożkowa. Przerobił więc te dwa przedmioty, dodał drewniany uchwyt i tak otrzymał żaroodporne naczynie, które nie pochłania żadnych zapachów. Jest więc idealne do parzenia kawy.

 

Obecnie Chemex uznaje się za ikonę świata kawy, ale i designu użytkowego. Jeden z zaparzaczy pełni nawet rolę eksponatu w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku, a Illinois Institute of Technology ulokował Chemex na słynnej liście stu najlepiej zaprojektowanych przedmiotów użytkowych, jakie powstały we współczesnej historii.

Jak parzyć chemex

Filtrowana kawa z Chemexu – oryginalne filtry do kawy

 

W sprzedaży razem ze szklanym naczyniem kupicie dedykowane temu zaparzaczowi papierowe filtry. Dlaczego są tak istotne? Ponieważ to właśnie od nich zależy siła i delikatność smaku napoju otrzymanego z Chemexu. Filtry nadają więc niepowtarzalnego charakteru kawie parzonej w tym naczyniu. Przede wszystkim są dość grube - grubsze o 20 - 30% od standardowych. Dodatkowo mocno filtrują usuwając z napoju większość olejków, jakie zawierają ziarna kawy. A to znacząco wpływa na smak naparu, który staje się bardzo delikatny i wytrawny. Na rynku dostępne są filtry w kolorze białym oraz szarym.

 

Idealną kawą do Chemexu jest 100% Arabica. Grubo i tu ważna uwaga: świeżo zmielone,  jasno palone, owocowe single pochodzące z obróbki na mokro - to z nich otrzymamy napar lekki o najczystszym smaku. Polecamy kawy z Afryki - kenijskie i etiopskie o gamie charakterystycznych owocowo-kwiatowych aromatów.

Jak parzyć kawę w Chemexie?

 

Do przygotowania kawy potrzebujesz:

 

  • zaparzacz Chemex
  • filtr do Chemexu
  • młynek do kawy
  • wagę do kawy
  • stoper lub minutnik
  • termometr
  • 50 g kawy
  • 700 g filtrowanej wody

 

Pierwszy etap przygotowania kawy polega na zmieleniu ziaren gruboziarniście – o wielkości podobnej do granulki soli morskiej.

 

Następnie w karafce umieszczamy filtr oraz przelewamy go gorącą wodą. Zniknie papierowy posmak, a jednocześnie karafkę ogrzejemy.

 

Wylewamy wodę, wsypujemy kawę do filtra i delikatnie mieszamy wyrównując powierzchnię.

 

Całość stawiamy na wadze. Dzięki temu skontrolujemy ilość dolewanej wody.

 

Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C okrężnymi ruchami. Zalewanie zaczynamy od środka naczynia. Obserwujemy proces preinfuzji. Pojawiają się na powierzchni kawy bąbelki, które powstają pod wpływem działania i reakcji zachodzącej między dwutlenkiem węgla a wodą. Duża ilość pianki świadczy o świeżości kawy. Im więcej, tym lepiej. Pianka opada po 45-60 sekundach, wtedy możemy ponownie dolewać wodę. Tak postępujemy aż do zużycia całej wody.

 

Gdy cała kawa spłynie na dno naczynia, wyjmujemy filtr i kawę rozlewamy do filiżanek.

 

GOTOWE.

 

Kolor kawy z Chemexa ma ciemnobursztynowy odcień i przypomina bardziej herbatę. Kawa jest lekka i subtelna. Warto przy tym wiedzieć, że zmieniając ilość kawy mielonej, a także i stopień zmielenia ziaren czy proporcje wody, można zmieniać intensywność i smak ulubionego naparu.

 

Na zasadzie prób uzyskacie na pewno swój idealny sposób na przygotowanie pysznego i aromatycznego napoju. A my zapraszamy do MONKO po świetną kawę do Chemexu.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2023
Zaufane Opinie IdoSell
4.95 / 5.00 228 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2025-02-14
Dziękuję za pyszną kawę i szybką dostawę
2024-12-28
Sprawnie, szybko, zgodnie z zamówieniem.
pixel