JAKA KAWA DO EKSPRESU CIŚNIENIOWEGO? - WYBIERAMY NAJLEPSZE ZIARNA!
Rynek oferuje nam ogromny wybór kaw. Można więc z łatwością się zgubić. Nie tylko kawosze mają problem, ale i sami bariści. Kawa, ta która będzie najlepsza do ekspresu ciśnieniowego, musi mieć określone właściwości. Poznaj nasze kryteria wyboru, zastosuj i kupuj najsmaczniejszą kawę.
Miłej lektury!
Wybieramy rodzaj kawy do ekspresu ciśnieniowego
Dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego powinna odpowiadać twoim gustom, osobistym preferencjom oraz unikalnym upodobaniom. Mamy do wyboru Arabikę, Robustę, Liberikę i mieszanki - blendy. Od rodzaju kawy zależy jej smak oraz moc, którą liczy się w zawartości kofeiny. Kawy różnią się barwą i gęstością. Kawą łagodną, ale i mniej pobudzającą jest Arabika. Nieco mocniejsza będzie Liberica. Najmocniejszą jest Robusta.
- Arabikę polecamy więc osobom lubiącym delikatną kawę bez goryczy. Idealna, gdy nie możesz lub nie chcesz przyjmować dużych dawek kofeiny. Arabika ma jej mniej niż pozostałe gatunki, a zawartość mieści się od 0,9–1,7%. Kawa z tego gatunku poza tym nie ma wyraźnych nut kwasowości oraz goryczy. Uznaje się ją za najbardziej szlachetny gatunek.
- Robusta to wyjątkowo mocna, intensywna i ostra kawa z dużą dawką kofeiny, której zawartość dochodzi do 4%.
- Liberica jest kawą o słabym, lekkim i łagodnym smaku. Ma delikatnie wyczuwalny orzechowy aromat. Po zaparzeniu nie ma intensywnego smaku ani zdecydowanego aromatu. Pełni zazwyczaj rolę wypełniacza mieszkanek dla innych kaw. Polecamy do przygotowywania koktajli kawowych – łagodnie pobudzających, o niskiej zawartości kofeiny.
Ziarnista czy mielona kawa do ekspresu ciśnieniowego?
Kawa do ekspresu może być mielona (do ekspresów kolbowych) i ziarnista (do ekspresu automatycznego ciśnieniowego). My uważamy, że jeśli wybór pada na kawę mieloną, to powinna być świeża. Jeśli masz ekspres ciśnieniowy bez młynka do kawy, kup młynek. Jednak wiele ekspresów ciśnieniowych ma wbudowany młynek, dzięki czemu można przygotować zawsze świeżą i aromatyczną kawę ze świeżych ziaren kawy. Dobra kawa w ziarnach do ekspresu ciśnieniowego, to jaka kawa?
Czynnikiem decydującym jest kolor ziaren. Im ciemniejsze, tym większe prawdopodobieństwo wysokiej jakości tego produktu. Ciemne ziarna mają bardziej wyrazisty smak, aromat i gęstość. Kawosze chwalą blendy, czyli oryginalne połączenie Arabiki z odrobiną Robusty. Ponoć jest to idealne połączenie. Jednak – zaznaczamy – każdy z nas ma inny gust. Dlatego wypróbujmy każdy rodzaj kawy i wybierzmy ten, który będzie najsmaczniejszy dla nas.
Jeśli używasz kawy mielonej do kolbowego ekspresu ciśnieniowego, musisz wiedzieć, że grubość zmielonego ziarna nie będzie identyczna np. w kawie latte i espresso. Różne napoje kawowe wymagają różnych poziomów zmielenia ziaren. Mieląc kawę samodzielnie musisz wiedzieć, jak to należy zrobić dobrze. Wygodniejszy jest więc automatyczny ekspres ciśnieniowy wyposażony od razu w młynek. Urządzenie samo określi, jak grubo trzeba zmielić ziarno, by uzyskać odpowiedni napój kawowy. Pamiętaj też, że im grubiej są zmielone ziarna, tym kawa będzie słabsza. Warto więc zwrócić uwagę na możliwość regulacji mocy kawy w ekspresie. Musisz też wiedzieć, że bardzo drobno zmielone ziarna mogą zachowywać się niczym pył. A pył kawowy potrafi zatykać filtr. W rezultacie kawa będzie:
- zbyt ciemna crema,
- złe zaparzenie kawy,
- za bardzo jasna pianka lub jej brak.
Na rynku są dostępne młynki do kawy, które mają kilka albo i kilkanaście specjalnych programów mielenia ziaren.
Czy warto pić kawę z ekspresu ciśnieniowego?
Tak, tak po stokroć tak! Pewnie zaczniecie się śmiać, ale naprawdę - ujmując tautologicznie: kawa do ekspresu ciśnieniowego najlepsza jest wtedy, kiedy jest właśnie z ekspresu ciśnieniowego.
Kawa z ekspresu ciśnieniowego smakuje bowiem wybornie – głęboko i bardzo bogato, posiada wiele wyczuwalnych nut, których nie wydobędziesz podczas jej parzenia w kawiarce. Jej niemal doskonały aromat jest nie do podrobienia, a gęstość – idealna, więc nie ma się nad czym zastanawiać.
Kawę do ekspresu ciśnieniowego polecamy kupować od sprawdzonych producentów, którzy przygotują ziarna z najwyższą starannością. Wtedy na pewno nie zawiedzie naszych oczekiwań.