BRAZYLIA - KAWA I CIEKAWOSTKI
2023-04-05
Brazylia - kawa i ciekawostki
Kraj Kawy czyli Brazylia… nie, coś tutaj się nie zgadza… Kawa pochodzi przecież z Etiopii. Owszem, ale to właśnie Brazylia od 1840 roku jest uznanym największym producentem kawy na świecie, a jej zbiory stanowią 1/3 światowych plonów. Co jeszcze ciekawego wiemy o brazylijskiej kawie i o samej Brazylii? Przeczytaj nasz artykuł.
Jak kawa trafiła do Brazylii?
Kawowiec nie jest rośliną, która naturalnie występuje na obszarze Ameryki Południowej. Trzeba było więc sprowadzić sadzonki z krajów, które je posiadały. W XVI wieku zrobili to jako pierwsi kolonizatorzy hiszpańscy, którzy przywieźli kawę do Kolumbii. Kolumbia stała się na początku głównym producentem kawy w regionie. Natomiast w XVIII wieku, a dokładnie w 1727 roku Portugalczycy zasadzili w Brazylii pierwsze drzewko kawowe.
Historia tej sadzonki jest bardzo ciekawa. W tamtym czasie Brazylia była portugalską kolonią. Portugalczycy wiedzieli, że kawę uprawia się na obszarach Gujany Francuskiej. Mieszkańcy Gujany nie chcieli dzielić się ziarnami, więc Portugalczycy postanowili zdobyć kawę podstępem. Legenda mówi, że pułkownik Francisco de Melo Palheta rozkochał w sobie żonę gubernatora Gujany Francuskiej. Kobieta na pożegnanie wręczyła mu bukiet kwiatów. Wśród pachnących roślin znajdowały się ukryte nasiona kawowca. I tak za sprawą miłości kawa trafiła do Brazylii.
Dzisiaj kawę uprawia się niemal we wszystkich krajach Ameryki Południowej od Brazylii, Kolumbii przez Peru po Ekwador.
Brazylia - Kraj Kawy
Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Kawowcom sprzyja nie tylko gleba, ale również ukształtowanie terenu i warunki klimatyczne. Plantacje kawy zajmują tutaj 27 000 km², a głównymi regionami upraw są Minas Gerais, São Paulo, Espírito Santo i Paraná. Minas Gerais produkuje ponad 50% najwyższej jakości brazylijskiej kawy. Kawowce w tym rejonie uprawia się na wzgórzach, na wysokości od 800 do 1300 metrów nad poziomem morza. Na drugim miejscu jest rejon São Paulo, a Espírito Santo i Paraná stanowią mniejsze, ale także znaczące regiony uprawy kawowca.
W latach dwudziestych i trzydziestych XX wieku Brazylia odpowiadała za 80% światowych zbiorów kawy. Nadwyżka stała się problemem dla Brazylijczyków. W rozwiązaniu kłopotu nadprodukcji kawy pomogła szwajcarska firma Nestle, która wynalazła metodę produkcji kawy rozpuszczalnej.
Cafezinho – brazylijska „mała czarna”
Cafezinho oznacza najpopularniejszy napój kofeinowy w Brazylii. Przypomina nieco espresso, jednak jego sposób parzenia wyraźnie się różni. Kawę długo gotuje się razem z cukrem, a następnie napój przelewa przez filtr lub bawełniane sitko. Można doprawić go cynamonem, kardamonem i innymi przyprawami. Napój ten Brazylijczycy serwują w małych filiżankach. Piją go w domach i kawiarniach. Cafezinho można kupić na ulicznych straganach oraz w sklepach z kawą. Jest uznawany za wyraz miejscowej gościnności.
Smaki i odmiany brazylijskiej kawy
W Brazylii uprawia się wiele różnych odmian kawy. Najpopularniejsze z nich to Arabica (85% produkcji) i Robusta (15% produkcji).
Cenioną Arabicę uprawia się na większych wysokościach, w regionach o chłodniejszym klimacie, takich jak Minas Gerais i São Paulo. Ma dość złożony smak, minimalną kwasowość i dość dużą zawartość cukru. Najbardziej znana jest Burbon Santos – z owocową i kwaskową nutą smakową.
Robusta, zwana tutaj coffea canephora, rośnie terenach niżej położonych i w cieplejszych regionach Brazylii. Jest to Espírito Santo i Rondônia. Ta Brazylijska Robusta jest mniej delikatna w smaku z wyraźnie zaznaczoną goryczką i zawiera więcej kofeiny.
W Brazylii uprawia się także Catuaí, Mundo Novo, Bourbon i Yellow Bourbon, które mają swoje charakterystyczne smaki i aromaty. Są łagodne, zupełnie pozbawione kwaskowatości z delikatnymi notami czekolady.
Praca przy kawie.
Dziś kawowy przemysł zapewnia pracę ogromnej liczbie Brazylijczyków. Uprawy kawy specialty często angażują całe rodziny. Bardzo często tradycja uprawy i obróbki kawy przechodzi z pokolenia na pokolenie. Może nie koniecznie przy uprawie kawy ale jeśli szukasz pracy we Wrocławiu, sprawdź oferty na Jooble
W monko. znajdziesz doskonałą brazylijską kawę, do degustacji której serdecznie zapraszamy. To produkt specialty, najwyższej jakości. Kawa jest starannie uprawiana, zbierana, przetwarzana i palona. Dlatego ma wyjątkowy smak i aromat.
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2023