Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

KAWIARKA MOKA

( ilość produktów: 10 )

Moka, kawiarka, makinetka, kafetierka, kupres…

Moka to urządzenie do parzenia kawy o wielu nazwach, takich jak: makinetka, kawiarka, kafetierka, kupres, czajniczek itd. Swoją główną nazwę ponoć zawdzięcza miejscowości Mocha w Jemenie, chodź ma dość mocne, Włoskie korzenie. To firma Bialetti wiedzie prym na rynku kawiarek, produkując je w praktycznie niezmienionej formie od 1933 roku.

Kawiarka dobra w domu i w podróży.

Moka to jedno z tych urządzeń, które kawosze chętnie zabierają ze sobą. Jest częstym wyposażeniem domowej kuchni, na południu Europy jest chyba tak samo ważna jak kuchenka, czy lodówka. Bardzo często zabierana jest również przez podróżników. Pozwala szybko i w nieskomplikowany sposób przyrządzić napar dla kilku osób. Poza wodą i źródłem ciepła nie wymaga żadnych dodatkowych akcesoriów. Ze względu na swoją masywną i nieskomplikowaną budowę moka znosi również dobrze trudy transportu i nie wymaga zbyt dużej troski.

Jaka kawa do kawiarki moka?

Częstym błędem popełnianym podczas parzenia moki jest wsypywanie do niej mielonej kawy z marketu. Walory smakowej takiej kawy, to już odrębna sprawa, ale najczęściej kawa taka jest zbyt drobno zmielona i potrafi zatykać filtr moki. Warto też pamiętać, że

Ciekawostka o parzeniu moki.

Jest to krok, o którym niewiele osób pamięta, ale po zaparzeniu się moki, warto ją schłodzić pod bieżącą wodą. Zakończy to proces parzenia i unikniemy goryczy w kawie. Jeśli nie wykonamy tego kroku, nagrzany korpus z aluminium będzie długo trzymał wysoką temperaturę i proces parzenia będzie trwał. Jeśli masz ochotę trochę bardziej szczegółowo poznać zasady parzenia moki, to zapraszamy do naszego poradnika - dział „naucz się”. Znajdziesz tam wszystkie kroki pozwalające zaparzyć idealną mokę i nie tylko.

pixel