AEROPRESS
( ilość produktów: 7 )Aeropress - jaka kawa do Aeropressu?
Lekka, zgrabna i funkcjonalna strzykawka do kawy - tak krótko można scharakteryzować Aeropress, który jest urządzeniem służącym do alternatywnych metod parzenia kawy. Jaka kawa do Aeropressu będzie najlepsza? Co proponuje nasza palarnia kawy?
Magia parzenia kawy w Aeropressie
Aeropress jest urządzeniem niemal magicznym. Idealnie sprawdzi się w domu, w pracy, ale także w podróży. W każdym miejscu możesz z łatwością przygotować swoją ulubioną, idealną kawę. Poza tym to nieskomplikowane urządzenie pozwala przyrządzić niezliczoną ilość receptur kawowych. Aeropress pozwala na kontrolę czasu zaparzania, prędkości przeciskania oraz intensywności i głębi smaku przez zmianę dozy użytej kawy. Metoda parzenia kawy w Aeropressie łączy sposób ciśnieniowy i przelewowy. Ten zaparzacz o wielkich możliwościach powinien mieć każdy miłośnik kawy. Jednak, by napój był smaczny, napar musi zostać przygotowany z odpowiedniego świeżo zmielonego ziarna wysokiej jakości kawy.
Aeropress został opracowany i opatentowany przez wynalazcę i największego producenta frisbee. Do dziś organizowane są nawet Mistrzostwa Świata w Aeropressie. Polacy w tych zawodach odnoszą spore sukcesy. Jeśli pokochasz ten ekspres, może spróbujesz swoich sił w zawodach?
Jak przygotować kawę w Aeropressie?
Można w nim parzyć kawy zarówno te klasycznie, ciemno i świeżo palone, jak i delikatne, kawy jasno palone z ziaren Arabiki. Naszym zdaniem Arabica to najlepsza kawa do Aeropressu. Ale na pewno znajdą się osoby, które wybiorą Robustę lub ziarna kawy pochodzącej z dalekich zakątków świata. Wszystko zleży od indywidualnych preferencji smakowych. Aeropress pod wpływem ciśnienia i temperatury pozwala z kawy dosłownie wycisnąć to, co najlepsze: wyczuwalny intensywny smak i niezwykłej mocy aromat.
Kiedy Twój pracodawca nie zapewnia Ci godnej Twoich kubków smakowych kawy, to weź swoją ulubioną kawę do teczki na laptopa i zaparz kawę na swoim biurku.
Jak rozpocząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy?
Jak przygotować kawę do Aeropressu? Doskonale sprawdzi się tutaj kawa ziarnista i mielona. Zmieloną kawę nie trzeba zresztą specjalnie kupować. Kawę w ziarnach można samodzielnie świeżo zmielić w specjalnym młynku do kawy. W ten sposób będziesz mógł przygotować doskonały napój o wybornym smaku i aromacie. Młynek do kawy nie zajmuje wiele miejsca, więc możesz zabrać go ze sobą wszędzie.
Jeśli już wiesz, jaka jest najlepsza kawa do Aeropressu dla Ciebie, to samo urządzenie nie wystarczy. Musisz teraz wziąć dzbanek oraz wagę (wystarczy klasyczna waga kuchenna) i papierowe filtry. Później wykorzystasz tylko filtry, gdyż będziesz wiedzieć, ile kawy do Aeropressu potrzebujesz. Z tak przygotowanym zestawem możesz przejść do kolejnego kroku, którym jest parzenie kawy przy użyciu Aeropressu.
Metody parzenia kawy w aeropressie
Wysokiej jakości kawa do Aeropressu znajduje się w ofercie monko, a dwie najpopularniejsze metody parzenia z Aeropressa opisaliśmy w naszym szkoleniowym dziale „naucz się”.
Oczywiście, nie są to jedyne sposoby, bo Aeropress pozwala dość mocno eksperymentować ze metodami parzenia kawy. Zdarza się nawet, że kawosze-podróżnicy robią w Aeropressie kawę na zimnej wodzie z górskich strumieni. Jest to również metoda popularna w biurach wielu korporacji.
Kawę do Aeropressu polecamy dla kawoszy i wszystkich miłośników aromatycznej kawy, którą można pić zawsze i wszędzie. Metoda parzenia w Aeropressie jest prosta i pozwala wydobyć z kawy to, co w niej najlepsze. W monko. możesz wybrać kawę idealną dla siebie, by cieszyć się ulubionym smakiem tego wyjątkowego napoju.