SALWADOR
( ilość produktów: 1 )Salwador to niewielkie państwo, które pomimo swojej niezbyt wielkiej powierzchni produkuje około 600 000 worków kawy rocznie, co stawia go na 20. miejscu wśród producentów kawy na świecie. Kawa jest uprawiana w Salwadorze od ponad 150 lat, a sektor kawy jest jednym z najstarszych i najważniejszych sektorów gospodarki kraju.
Kawa w Salwadorze jest często uprawiana na stromych, górzystych obszarach, na wysokościach od 1200 do 1700 metrów nad poziomem morza, co sprzyja rozwojowi kaw o wyjątkowych smakach i aromatach. Dodatkowo występująca w tych regionach gleba jest bogata w składniki odżywcze, a klimat sprzyja produkcji wysokiej jakości ziaren kawy. Salwadorskie kawy są często opisywane jako kawy o pełnym smaku i bogatym aromacie, a kraj ten słynie z produkcji kaw specialty, takich jak Bourbon i Pacamara.
Salwador jest jednym z nielicznych krajów, który wciąż uprawia kawę na drzewach dzikiej kawy, zwanym "café de altura". Są to dzikie rośliny kawy, które rosną na wysokościach powyżej 1500 metrów i które uważane są za jedne z najlepszych źródeł ziaren kawy specjalnej.
W Salwadorze istnieją trzy główne regiony uprawy kawy: Apaneca-Ilamatepec, Tecapa-Chinchontepec i Chalatenango. Każdy z tych regionów ma swoje charakterystyczne cechy smakowe i aromatyczne. Uprawa kawy jest kluczowa dla gospodarki Salwadoru i zapewnia zatrudnienie dla około 100 000 ludzi.