KWINTESENCJA WŁOSKIEGO STYLU

Moka

 

Niewielki aluminiowy bądź stalowy dzbanuszek, to kwintesencja włoskiego stylu. Urządzenie, które zaprojektował w 1933 roku Alfonso Bialetti, przez cały XX wieku było obowiązkowym sprzętem w każdym szanującym się domu. Czyli mamy kolejną rzecz, która udała się Włochom. Zaraz po makaronach, Sophie Loren i Ferrari. Kawa z kawiarki moka jest bardzo aromatyczna i łagodna w smaku, a wprawna ręka i odpowiednia mieszanka ziaren wydobędą z niej napój zawiesisty i oleisty.

Wszystko czego potrzebujesz:

  • kawa ziarnista monko.
  • młynek – konieczność, która niekoniecznie musi być droga
  • waga / łyżka do odmierzenia ilości i gramatury
  • kawiarka moka
  • woda (gorąca)
  • 3 minuty czasu

KROK 1

Najczęstszym błędem przy parzeniu moki, jest wlewanie na początku zimnej wody, a więc zagrzej wodę! Odkręć mokę i nalewaj do zbiorniczka (najlepiej filtrowanej) wody, aż do poziomu metalowego zaworka - nie przelewaj go!

 

KROK 2

Kawiarki różnią się rozmiarem, ale nie potrzebujesz wagi, aby odważyć odpowiednią ilość kawy. Nasyp całe ziarna do filtra moki, nie przesypuj, nie rób górki, po prostu wsyp po brzeg - na płasko. Będzie to optymalna dla Twojego urządzenia ilość kawy - metoda "na czuja" ale działa, sprawdziliśmy to wcześniej!

 

KROK 3

Przesyp ziarna z filtra do młynka elektrycznego lub ręcznego (lub zamawiając kawę w naszym sklepie online w uwagach do zamówienia poproś o zmielenie pod mokę). W elektrycznym staraj się mielić pulsacyjnie, w młynku ręcznym ustaw odpowiednią grubość. Chcesz uzyskać drobny stopień mielenia - grubszy od espresso, drobniejszy od dripa. Nie ubijaj kawy w filtrze.

 

KROK 4

Przesyp kawę do filtra moki, wyrównaj elegancko palcem lub delikatnie łyżką. Ewentualny nadmiar odsyp, nie ubijaj. Umieść filtr w zbiorniczku z gorącą wodą.

 

KROK 5

Uwaga gorące! Przez szmatkę zakręć kawiarkę i postaw na dość mocnym ogniu lub na płycie indukcyjnej ustawionej na sporą, ale nie maksymalną moc. Miej pewność, że płomienie nie wychodzą poza obrys moki.

 

KROK 6

Gdy woda zacznie się gotować ciśnienie przepchnie powoli wodę i zacznie parzyć kawę do górnej komory urządzenia.
 

KROK 7

Kiedy z moki pójdzie para i usłyszysz charakterystyczne "prychanie" zdejmij mokę z ognia. Zachowaj ostrożność urządzenie jest gorące!
 

KROK 8

Przelej mokę z zewnątrz zimną wodą z kranu, aby zakończyć proces parzenia kawy.
 

KROK 9

Polej kawy sobie i swoim bliskim! Smacznego!
 
0
  • No products in the cart.