SZYBKO I BEZ FUSÓW

French Press

Tutaj znów filmowy motyw – w czołówce rewelacyjnego „Dextera” pojawia się na moment kawa parzona we french pressie. Jeśli kochacie seriale, sam ten fakt wystarczy za rekomendację. Jeśli natomiast nie oglądacie taśmowych produkcji, uwierzcie na słowo – przygotowanie kawy we frenchu jest szybkie i proste, nie wymaga filtrów, a jej aromat jest niezwykle bogaty i głęboki.

Wszystko czego potrzebujesz:

  • 30 g kawy ziarnistej monko.
  • młynek – konieczność, która niekoniecznie musi być droga
  • waga / łyżka do odmierzenia ilości i gramatury
  • french press
  • 500 ml gorącej wody (najlepiej filtrowanej)
  • 5 minut czasu
W tej metodzie korzystamy z proporcji 6 gramów grubo zmielonej kawy na 100 gramów (mililitrów) wody. Pamiętaj, po zaparzeniu przelej gotową kawę do kubka lub kubków, aby uniknąć przeparzenia kawy, która nie będzie smaczna. Zaczynamy

KROK 1

Zagotuj 500 ml wody.

KROK 2

Odmierz 30 gramów kawy. Nie potrzebujesz wagi, aby odważyć odpowiednią ilość kawy. Zrobiliśmy to za Ciebie! Pełna łyżka stołowa to ok. 6 g kawy. Wsyp do młynka 5 łyżek.

KROK 3

Zmiel ziarna kawy - grubo (1 - 1.5 mm). W młynku elektrycznym staraj się mielić pulsacyjnie. W młynku ręcznym ustaw odpowiednią grubość. Chcesz uzyskać gruby stopień mielenia.

KROK 4

Okrężnym ruchem wlej gorącą wodę, początkowo w ilości podwójnej do ilości kawy, czyli ok. 60 ml. Zwilż całą kawę i odczekaj 30 sekund - w ten sposób rozpoczniesz preinfuzję. W międzyczasie możesz zamieszać delikatnie kawę. Po tak zakończonej preinfuzji wlej pozostałą część wody. Zostaw kilka centymetrów wolnej przestrzeni u góry dzbanka.

KROK 5

Załóż pokrywkę z tłoczkiem, ale jeszcze nie ściągaj go na dno. Pozwól przez 4 minuty uwalniać kawie aromaty do wody.

KROK 6

Naciśnij delikatnie tłok. Jeśli masz problem z przeciskaniem kawy i kosztuje Cię to za dużo wysiłku, oznacza to, że kawa zmielona jest zbyt drobno. Jeśli tłok zapada się bez użycia siły, ziarno zmielone jest za grubo.

KROK 7

Przelej kawę i smacznego! Gdy tłok znajdzie się na dole, od razu przelej kawę do kubka lub kubków współtowarzyszy inaczej kawa nadal będzie się parzyć.

0
  • No products in the cart.