MOKA KAWIARKA



Moka, a nie mokka, to po pierwsze. Urządzenie do parzenia kawy, które ma tak wiele nazw, że już google nie ogarnia. Zaczynając od brzegu możesz znaleźć je pod następującymi hasłami: makinetka, kawiarka, kafetierka, kupres, czajniczek itd. Swoją główną nazwę ponoć zawdzięcza miejscowości Mocha w Jemenie, chodź podobnie jak w przypadku frenchpressa dość konkretnie gmerali tu Włosi, a dokładniej Pan o nazwisku Bialetti. Tak, to właśnie to Bialetti, które praktycznie o 1933 roku tłucze kawiarkę w niezmienionej formie.
Zasada działania jest bardzo prosta, a wygląd klasycznej moki jest już wręcz ikoną. Chyba każdy kojarzy tą “srebrną klepsydrę” z parzeniem kawy. Z początku moka rozlała się po Włoszech, a po drugiej wojnie jej fenomen dotarł do całej Europy docierając również do obu Ameryk i do Australii, a wszystko dzięki włoskim imigrantom.

Technicznie rozbierając mokę na czynniki pierwsze otrzymasz 4 części. Zbiornik na wodę z zaworkiem, naczynie z pokrywką i rączką, do którego parzy się kawa , stożkowe sitko/filtr oraz gumową uszczelkę. Moki występują też w różnych rozmiarach i czasami kształtach. Kawa zaparzona w kawiarce przypomina espresso i często ta esencja uzupełniana jest gorącą wodą tworząc americano. Możesz też śmiało dolewać mleka.
Tak koniec kilka tipów.
- Kawa mielona ze sklepu nie nadaje się do moki, ponieważ zmielona jest zbyt drobno do tej metody. Zaparzona w moce kawa zmielona będzie gorzka i przeparzona.
- Jeśli masz kuchenkę indukcyjną i Twoja moka już nie jest w stanie parzyć na niej kawy, to spokojnie, jest na to rozwiązanie! Nie wyrzucaj kawiarki, tylko kup specjalną podkładkę stworzoną przez Bialetti. Dzięki niej, ciepełko znów popłynie przez stopkę Twojej moki, a gorąca kawa przez Twój przełyk prosto do brzuszka.
- Jak my w monko. parzymy mokę? Odpowiedź znajdziesz w naszym poradniku, który opublikowaliśmy na stronie już jakiś czas temu. Kliknij i sprawdź!
- Pamiętaj, aby mokę trzymać w szafce lekko niedokręconą, lub rozmontowaną, wtedy uszczelka pożyje dłużej i podczas parzenia kawa nie będzie lądowała na płycie kuchenki.
To teraz kiedy horyzonty wiedzy na temat moki są już szerokie jak Atlantyk, to czas na kawę. A którą wybrać? Wszystko kwestia preferencji i gustów, ale mamy dla Ciebie trzy najczęściej wybierane ziarna monko. do parzenia w kawiarce: