Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

INDIE

( ilość produktów: 5 )

Kawa z Indii jest jednym z najbardziej niedocenianych rodzajów kawy na świecie. Często kojarzona jest z ziarnami średniej lub nawet słabej jakości. O ile w przypadku przemysłowych plantacji jest w tym sporo prawdy, o tyle małe, lokalne plantacje potrafią hodować krzewy kawowca, które dają ziarno wysokogatunkowe.

Najpopularniejsze stany w których uprawiana jest kawa w Indiach to: Karnataka, Tamil Nadu i Kerala. Pod względem ilościowym Indie są jednym z największych producentów kawy na świecie. Kawa z Indii ma też swoich zagorzałych fanów, którzy doceniają jej głębokie i intensywne nuty smakowe, takie jak czekolada, kakao i daktyle. Indyjska kawa jest również znana za swoją kremową teksturę i łagodne taniny, co czyni ją idealną do picia na ciepło lub na zimno.

W monko. ziarna kawy z Indii wykorzystujemy do komponowania blendów. Wypalona dość ciemno Robusta z Indii nie tylko świetnie balansuje kwasowość i goryczkę nadając kawie delikatny orzechowy i czekoladowy smak, ale dodatkowo wzbogaca ją o spore ilości kofeiny. Nie jest bowiem tajemnicą, iż ziarna robusty zawierają jej prawie dwa razy tyle, co ziarna Arabiki. 

Wiele rodzajów indyjskiej kawy jest również dostępnych jako kawa specjalna lub jako kawa z certyfikatem jakości, taka jak kawa z certyfikatem AA lub kawa z certyfikatem Specialty Coffee Association of America (SCAA). Te certyfikaty zapewniają, że kawa jest produkowana z najlepszych ziaren i spełnia wysokie standardy jakości.

pixel