KWINTESENCJA WŁOSKIEGO STYLU

Moka

 

 

Niewielki aluminiowy bądź stalowy dzbanuszek to kwintesencja włoskiego stylu. Urządzenie, które zaprojektował w 1933 roku Alfonso Bialetti, przez cały XX wieku było obowiązkowym sprzętem w każdym szanującym się domu. Czyli mamy kolejną rzecz, która udała się Włochom. Zaraz po makaronach, Sophie Loren i Ferrari. Kawa z kawiarki moka jest bardzo aromatyczna i łagodna w smaku. A wprawna ręka i odpowiednia mieszanka ziaren wydobędą z niej napój zawiesisty i oleisty.

Wszystko czego potrzebujesz:

  • kawa ziarnista monko.
  • młynek – konieczność, która niekoniecznie musi być droga
  • łyżka do odmierzenia ilości i gramatury
  • kawiarka moka
  • woda

 

czas parzenia: 2:30 min

 

zaczynamy

 

KROK 1

Parzenie kawy metodą Moka

wlej przefiltrowaną wodę

odkręć mokę i nalewaj do zbiorniczka pod metalowy zaworek. nie przelewaj go.

 

KROK 2

odmierz odpowiednią ilość kawy

kawiarki różnią się rozmiarem. nie potrzebujesz wagi, aby odważyć odpowiednią ilość kawy nasyp całe ziarna do filtra moki. nie przesypuj, nie rób górki, po prostu wsyp po brzeg. to będzie optymalna dla twojego urządzenia ilość kawy. sprawdziliśmy to wcześniej.

 

KROK 3

parzenie kawy metodą Chemex

zmiel ziarna kawy drobno

przesyp ziarna z filtra do młynka elektrycznego lub ręcznego. w elektrycznym staraj się mielić pulsacyjnie. w młynku ręcznym ustaw odpowiednią grubość. chcesz uzyskać drobny stopień mielenia. nie ubijaj kaw

 

KROK 4

Parzenie kawy metodą Moka

Parzenie kawy metodą Moka

wsyp zmieloną kawę

przesyp kawę do filtra moki. wyrównaj elegancko palcem. ewentualny nadmiar odsyp. nie ubijaj. umieść filtr w zbiorniczku z wodą.

 

KROK 5

Parzenie kawy metodą Moka

zagotuj wodę

zakręć zakręć kawiarkę i postaw na średnim ogniu lub na płycie indukcyjnej. miej pewność, że płomienie nie wychodzą poza obrys moki.

gdy woda zacznie się gotować ciśnienie przepchnie powoli wodę i zacznie parzyć kawę do górnej komory urządzenia. kiedy z moki pójdzi para i usłyszysz charakterystyczne bulgotanie zdejmij mokę z ognia.

 

KROK 6

przelej kawę i delektuj się wspaniałym espresso.

zachowaj ostrożność przy odkręcaniu urządzenia. na wszelki wypadek schłodź mokę pod zimną wodą.