SZYBKO I BEZ FUSÓW

French Press

Tutaj znów filmowy motyw – w czołówce rewelacyjnego „Dextera” pojawia się na moment kawa parzona we french pressie. Jeśli kochacie seriale, sam ten fakt wystarczy za rekomendację. Jeśli natomiast nie oglądacie taśmowych produkcji, uwierzcie na słowo – przygotowanie kawy we frenchu jest szybkie i proste, nie wymaga filtrów, a jej aromat jest niezwykle bogaty i głęboki.

Wszystko czego potrzebujesz:

  • kawa ziarnista monko
  • młynek – konieczność, która niekoniecznie musi być droga
  • łyżka do odmierzenia ilości i gramatury
  • french press
  • 300 ml gorącej wody

 

 

 

 

czas parzenia: 4:00 min

 

W tej metodzie korzystamy z proporcji 10 gramów grubo zmielonej kawy na 100 mililitrów wody. Pamiętaj. Po zaparzeniu przelej gotową kawę do kubka lub kubków, aby uniknąć przeparzenia kawy, która nie będzie smaczna.

 

zaczynamy

 

KROK 1

zagotuj 300 ml wody

 

KROK 2

Ekspres przelewowy - KROK 1

odmierz 30 gramów kawy

nie potrzebujesz wagi, aby odważyć odpowiednią ilość kawy. zrobiliśmy to za Ciebie. pełna łyżka stołowa to ok. 6 g kawy. wsyp do młynka 5 łyżek.

 

KROK 3

parzenie kawy metodą Chemex

zmiel ziarna kawy grubo

w młynku elektrycznym staraj się mielić pulsacyjnie. w młynku ręcznym ustaw odpowiednią grubość. chcesz uzyskać gruby stopień mielenia.

 

KROK 4

Parzenie kawy metodą French Press

okrężnym ruchem wlej gorącą wodę

początkowo wlej wodę w ilości podwójnej do ilości kawy, czyli ok 60 ml. zwilż całą kawę i odczekaj 20 sekund. w międzyczasie możesz zamieszać kawę szpatułką. po tak zakończonej preinfuzji wlej pozostałą część wody. zostaw kilka centymetrów wolnej przestrzeni u góry dzbanka.

   

KROK 5

Parzenie kawy metodą French Presszałóż pokrywkę z tłoczkiem, ale jeszcze nie ściągaj go na dno.

pozwól przez 4 minuty uwalniać kawie aromaty

 

KROK 6 Parzenie kawy metodą French Press

naciśnij tłok

przeciskaj powoli tłok. jeśli masz problem z przeciskaniem kawy i kosztuje Cię to za dużo wysiłku, oznacza to, że kawa zmielona jest zbyt drobno. jeśli tłok zapada się bez użycia siły, ziarno zmielone jest za grubo.

 

KROK 7 Parzenie kawy metodą French Press

przelej kawę i smacznego.

gdy tłok znajdzie się na dole, od razu przelej kawę do kubka lub kubków współtowarzyszy

 

KROK 8

Parzenie kawy metodą French Press