KLASYKA GATUNKU

Ekspres przelewowy

Idziemy w zakład o worek pełen najlepszej Arabici, że każdy choć raz marzył o kawie rodem z amerykańskiego kina. Długi bar, jajka na bekonie i pani w fartuszku dolewająca klientom aromatyczną kawę z przezroczystego dzbanka. To właśnie efekt pracy ekspresu przelewowego. Jego obsługa jest intuicyjna, a smak kawy wyśmienity. Jak to działa?

Wszystko czego potrzebujesz:

  • kawa ziarnista monko
  • młynek
    konieczność, która niekoniecznie musi być droga
  • łyżka
    do odmierzenia ilości i gramatury
  • ekspres przelewowy
    kupuj dobrej jakości filtry
  • 500 ml wody
  • kubek lub filiżanka

 

 

KROK 1

  Ekspres przelewowy - KROK 1

odmierz 35 gramów kawy średnio zmielonej kawy Nie potrzebujesz wagi, aby odważyć odpowiednią ilość kawy. Zrobiliśmy to za Ciebie. Pełna łyżka stołowa to ok. 6 g kawy. Odmierz 6 łyżek.

 

KROK 2

Ekspres przelewowy - KROK 2

zmiel ziarna kawy średnio w młynku elektrycznym staraj się mielić pulsacyjnie. w młynku ręcznym ustaw odpowiednią grubość. chcesz uzyskać średni stopień mielenia.

 

KROK 3

Ekres przelewowy - krok 3

rozłóż starannie papierowy filtr w lejku ekspresu papier filtra powinien być dobrej jakości

 

KROK 4

Ekspres przelewowy - KROK 4

przelej filtr gorącą wodą pozbędziemy się zanieczyszczeń i zapachu papieru, a przy okazji podgrzejemy lejek ekspresu. nie obawiaj się. woda się nie wyleje z lejka…

   

KROK 5

Ekspres Przelewowy - KROK 5

włóż pusty dzbanek na miejsce jak tylko dzbanek będzie pod lejkiem gorąca woda spłynie swobodnie. wylej wodę z dzbanka i odłóż ponownie na miejsce

 

KROK 6

Ekspres przelewowy - KROK 6

wlej do zbiornika ekspresu 500 ml zimnej wody

 

KROK 7

Ekspres Przelewowy - KROK 7

wsyp odmierzoną ilość kawy do zwilżonego filtra

 

KROK 8

Ekspres przelewowy - KROK 8

Włącz ekspres. I gotowe! Pamiętaj, aby po przygotowaniu nie trzymać dzbanka z kawą na podgrzewaczu, gdyż traci ona swój aromat. Lepiej przelać kawę do termosu (tak!) lub – zwolenników tego smaku jest coraz więcej – wypić zimną. Używaj czystej wody i zmiękczających filtrów, a filtry wielorazowe myj po każdym użyciu ekspresu.