KROPLA ZA KROPLĄ

Drip

Kawa z tego urządzenia to doskonała alternatywa dla americano. Idealnie uwalnia aromaty z singli i pozwala cieszyć się smakiem dużej czarnej kawy. Jest delikatna, a jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż kilka minut. Świetnie nadaje się na przyjęcia, gdy gościmy wielu kawoszy, lub na wyjazdy, bo sam sprzęt zajmuje niewiele miejsca. No to kap, kap.

Wszystko czego potrzebujesz:

  • kawa ziarnista monko.
  • młynek – konieczność, która niekoniecznie musi być droga
  • łyżka do odmierzenia ilości i gramatury
  • dripper
  • filtr papierowy
  • kubek lub filiżanka Twój ulubiony

 

czas parzenia: 2:30 min

6 gramów średnio zmielonej kawy na 100 mililitrów wody – w dripie możesz przygotować zarówno jedną filiżankę, jak i sporej wielkości kubek pół litra kawy. my zrobimy kawę w kubku 250 ml.

 

zaczynamy

   

KROK 1

  Ekspres przelewowy - KROK 1

zagotuj 700 ml wody.

ok 200 ml będziesz potrzebować do przelania filtra, pozostałe 500 ml do parzenia kawy

 

KROK 2

parzenie kawy metodą Chemex

odmierz 15 gramów kawy średnio zmielonej kawy

Nie potrzebujesz wagi, aby odważyć odpowiednią ilość kawy. Zrobiliśmy to za Ciebie. Pełna łyżka stołowa to ok. 6 g kawy. Wsyp do młynka 2 1/2 łyżki.

 

KROK 3

Parzenie kawy metodą Drip

zmiel ziarna kawy średnio

w młynku elektrycznym staraj się mielić pulsacyjnie. w młynku ręcznym ustaw odpowiednią grubość. chcesz uzyskać średni stopień mielenia.

 

KROK 4

Parzenie kawy metodą Drip

ustaw dripper na kubku, filiżance lub dzbanku i rozłóż starannie filtr papierowy

używaj zawsze oryginalnych filtrów

 

KROK 5

Parzenie kawy metodą Drip

przelej filtr 200 ml gorącej wody

pozbędziemy się zanieczyszczeń i zapachu papieru, a przy okazji podgrzejemy kubek. unieś drip i wylej wodę z kubka

 

KROK 6 Parzenie kawy metodą Drip

wsyp zmieloną kawę

staraj się wsypać w sam środek, po czym wyrównaj kawę energicznym ruchem dripa

 

KROK 7

Parzenie kawy metodą Drip

powoli wlej ok. 30 mililitrów gorącej wody, aby zwilżyć całą kawę

jest to proces preinfuzji. kawa uwalnia aromaty. odczekaj jeszcze 20 sek.

zauważysz jak kawa bąbelkuje - uwalnia CO2 i powstaje coś w rodzaju gęstej pulpy

 

KROK 8

wlej pozostałą część wody od środka po okręgu

staraj się nie moczyć dodatkowo filtra, ale żeby cała kawa była w wodzie. proces przelewania nie powinien być dłuższy niż 2 min.

jeśli woda nie przelewa się pięknie to oznaka zbyt drobnego mielenia. jeśli z kolei woda przepływa bardzo szybko, prawdopodobnie kawa została zmielona zbyt grubo. ciągle się uczymy. na pewno dojdziesz do tego metodą dalszych prób.

 

KROK 9

Gdy cały płyn skapie do kubka, ściągnij drip i wyrzuć filtr. Twoja kawa jest gotowa!

Delektuj się!