SZTUKA PARZENIA KAWY

Chemex

 

Urządzenie tyleż proste, co genialne. I na tyle ładne i praktyczne, by znaleźć się jako eksponat sztuki użytkowej w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku. Gdyby uważnie przyjrzeć się filmowi Polańskiego „Dziecko Rosemary”, da się zauważyć, że w kuchni głównych bohaterów również stoi chemex. To szklany dzbanek w kształcie klepsydry z drewnianym pierścieniem w najwęższym miejscu. Działa podobnie do drippera, a zaparzana w nim kawa jest niezwykle aromatyczna.

Wszystko czego potrzebujesz:

  • kawa ziarnista monko
  • młynek (konieczność, która niekoniecznie musi być droga)
  • łyżka do odmierzenia ilości i gramatury
  • chemex
  • filtry (kupuj dobrej jakości filtry)
  • 500 ml wody
  • kubek lub filiżanka najlepiej ten ulubiony

 

 

KROK 1

  Ekspres przelewowy - KROK 1

zagotuj 700 ml wody.

ok 200 ml będziesz potrzebować do przelania filtra, pozostałe 500 ml do parzenia kawy

 

KROK 2

parzenie kawy metodą Chemex

odmierz 35 gramów kawy średnio zmielonej kawy

Nie potrzebujesz wagi, aby odważyć odpowiednią ilość kawy. Zrobiliśmy to za Ciebie. Pełna łyżka stołowa to ok. 6 g kawy.

Odmierz 6 łyżek.

   

KROK 3

parzenie kawy metodą Chemex

zmiel ziarna kawy średnio

w młynku elektrycznym staraj się mielić pulsacyjnie. w młynku ręcznym ustaw odpowiednią grubość. chcesz uzyskać średni stopień mielenia.

 

KROK 4

Parzenie kawy metodą Chemex

uformuj filtr papierowy w rożek i rozłóż starannie w Chemexie. 3 warstwy umieść po stronie wylewki.

używaj zawsze oryginalnych filtrów Chemex

 

KROK 5

Parzenie kawy metodą Chemex

okrężnym ruchem przelej filtr gorącą wodą

pozbędziemy się zanieczyszczeń i zapachu papieru, a przy okazji podgrzejemy szkło. zakręć dobrze naczyniem, uchyl delikatnie filtr i wylej wodę do swojego kubka. w ten sposób rozgrzejesz swoje naczynie.

 

KROK 6

Parzenie kawy metodą Chemex

wsyp zmieloną kawę

staraj się wsypać w sam środek, po czym wyrównaj kawę energicznym ruchem naczynia

 

KROK 7

Parzenie kawy metodą Chemex

wlewaj precyzyjnie wodę

powoli wlej podwójną ilość wody co zmielonej kawy (ok. 70 ml). zwilż dokładnie całą kawę i odczekaj ok. 20 sekund. pozwoli jej to wydobyć z siebie głęboki aromat. proces ten to preinfuzja. teraz możesz spiralnym ruchem wlać pozostałą część wody, starając się celować w środek, by bardziej nie zmoczyć filtra.

od momentu preinfuzji do całkowitego przelania się wody czas nie powinien przekroczyć 3:30 min. jeśli cały proces trwa dłużej, kawa zmielona jest za drobno. jeśli z kolei woda przelała się za szybko oznacza to zbyt grube mielenie.

 

KROK 8

wyrzuć filtr.

przelej kawę do ulubionego kubka i ciesz się chwilą!