ZASTRZYK KOFEINY

Aeropress

To najmłodsze dziecko w rodzinie alternatywnych urządzeń do parzenia kawy. W środowisku baristów zwane jest strzykawką, bo przypomina ją wyglądem, a kawa z aeropressu daje naprawdę niezłego kopa. Jest przy tym gładka, bogata w smaku i aromatyczna. Sprzęt świetnie nadaje się na wyjazdy i wypady plenerowe, bo ma niewielkie rozmiary i wykonany jest z trwałego tworzywa. Jak to strzykawka.

Wszystko czego potrzebujesz:

  • kawa ziarnista monko
  • młynek – konieczność, która niekoniecznie musi być droga
  • łyżka do odmierzenia ilości i gramatury
  • zestaw aeropress: tłok, filtr, szpatułka, lejek
  • 400 ml gorącej wody

 

 

czas parzenia: 2-3 min

zaczynamy

 

KROK 1

zagotuj 300 ml wody

 

KROK 2

Ekspres przelewowy - KROK 1

odmierz 15 gramów kawy

nie potrzebujesz wagi, aby odważyć odpowiednią ilość kawy. zrobiliśmy to za Ciebie. pełna łyżka stołowa to ok. 6 g kawy. wsyp do młynka 2 1/2 łyżki.

 

KROK 3

Ekspres przelewowy - KROK 2

zmiel ziarna kawy drobno

w młynku elektrycznym staraj się mielić pulsacyjnie. w młynku ręcznym ustaw odpowiednią grubość. chcesz uzyskać drobny stopień mielenia.

   

KROK 4

Parzenie kawy metodą Aeropress

złóż Aeropress

złóż urządzenie, tłok na cyfrze 4 i ustaw je tak, aby cyfry były „do góry nogami”.

 

KROK 5

Parzenie kawy metodą Aeropress

wsyp zmieloną kawę

wlej wodę do kubka, by rozgrzać kubek. włóż lejek do urządzenia i wsyp zmieloną kawę. lejek sprawi, że cała kawa wyląduje w Aeropressie, nie na blacie.

 

KROK 6

Parzenie kawy metodą Aeropress

zalewamy Aeropress gorącą wodą

zdejmij lejek i wlewaj precyzyjnie w środek 30 ml gorącej wody. aby zwilżyć całą kawę zamieszaj delikatnie szpatułką. odczekaj jeszcze 20 sekund. czujesz te aromaty? wlej pozostałą część wody. odczekaj minutę, po czym delikatnie zamieszaj szpatułką.

 

KROK 7

Parzenie kawy metodą Aeropress

przelej filtr gorącą wodą

umieść filtr papierowy w sitku urządzenia i przelej gorącą wodą. pozbędziemy się zanieczyszczeń i zapachu papieru, a przy okazji podgrzejemy sitko. przelewaj powoli i ostrożnie. nie oparz się.

 

KROK 8

Parzenie kawy metodą Aeropress

zakręć sitko

dokręć ostrożnie sito do Aeropressa. uwaga gorące. nie oparz się.

 

KROK 9

Parzenie kawy metodą Aeropress

umieść Aeropress na kubku

odwróć szybko urządzenie i umieść na kubku. kubek powinien stać na stabilnym podłożu. teraz naciskaj. pomiędzy kawą a tłokiem wytworzy się poduszka powietrzna. to właśnie Aeropress. jeśli idzie zbyt łatwo, ziarna są zmielona za grubo. jeśli masz problem z przeciskaniem i musisz użyć za dużo siły, kawa została zmielona za drobno. kiedy usłyszysz syczenie kończysz nasiskać.

 

KROK 10

Parzenie kawy metodą Aeropress

 

KROK 11

Parzenie kawy metodą Aeropress

Napój jest gotowy. Czyli kawa na ławę.