KAWA WYPALANA Z DUMĄ

 

Proste stwierdzenie – kawa to ludzie. Owszem, możemy mówić o dziko rosnących krzewach i ziarnach zjadanych przez luwaki*, jednak to ludzie tworzą łańcuszek, dzięki któremu w domu lub kawiarni delektujemy się smakiem małej czarnej. A droga od sadzonki do filiżanki jest długa i kręta. Zaczyna się na plantacjach, przechodzi przez selekcjonerów, specjalistów od palenia, sprzedawców i wreszcie trafia do Was, amatorów czarnego złota.

 

Istnieją 3 podstawowe kroki w sensorycznej ocenie zaparzonej kawy. Oko. Nos. Usta. Najpierw przyglądamy się kremie, analizujemy barwę, następnie głęboko wciągamy aromat. Dopiero potem smakujemy napój. Każdy zmysł ma znaczenie, jednak to nos decyduje, czy mamy ochotę spróbować.

Dlatego nazwaliśmy naszą markę MONKO, co w języku *sotho znaczy ZAPACH. Po latach doświadczeń w przygotowywaniu kawy postanowiliśmy podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem w doborze ziaren i zaoferować najwyższej jakości produkt dostarczany prosto pod drzwi domu lub biura. W palarni, z którą od lat współpracujemy, testowaliśmy najlepsze dostępne odmiany, by mieć pewność, że będziemy w stanie zachwycić nawet najbardziej wysublimowanych smakoszy.

I udało się. Przygotowaliśmy wyjątkowe mieszanki i charekterne single, z którymi ruszyliśmy w świat.

 

Czy jesteśmy nową marką rzemieślniczej kawy? Tak. Mamy doświadczenie w tym, co robimy? Ogromne. Oferujemy produkty jakości specialty? Tylko takie. monko.COFFEE – Bo dobra kawa musi mieć idealny aromat. I kropka


*kawa Kopi Luwak, uważana dotąd za najdroższą kawę świata pozyskiwana z ziaren kawy wydalanych przez luwaki, została zdetronizowana. Obecnie najbardziej kosztowne ziarna to Black Ivory Coffee, które wydobywane są z odchodów stada tajskich słoni. Za filiżankę takiej kawy trzeba zapłacić nawet 50 dolarów
*język staro afrykański

NASZ ZESPÓŁ

NASZ ZESPÓŁ

My w monko. COFFEE sami komponujemy mieszanki lub wybieramy single, wypalamy, testujemy. Nie sprzedajemy gotowców, nie chcemy, by ktoś decydował za nas. Nasze serca pompują wysokooktanową kofeinę i teraz kawowego bakcyla przekazujemy Wam.

NAJLEPSZA KAWA

NAJLEPSZA KAWA

Skąd pewność, że kawa od monko. jest najlepszego sortu? Z doświadczenia. Jako pierwsi w Polsce stworzyliśmy sieć mobilnych kawiarni mobiCafé, chcąc udowodnić, że dobrą kawę można przygotować także na ulicy. Kolejnym krokiem jest dostarczenie jakości speciality do Waszych domów.

KAWOWA EDUKACJA

KAWOWA EDUKACJA

Damy Wam narzędzia i niezbędną wiedzę, żebyście mogli zaparzać monko. COFFEE w przelewie, chemexie, french pressie, kawiarce moka. Po prostu tak, jak lubicie najbardziej. Myślimy, że tylko ktoś, kto osobiście uczestniczył w każdym z etapów kawowej podróży, może zagwarantować jakość oferowanych przez siebie produktów. A w monko. gwarancję dostajecie w pakiecie z kawą.

TOM OBRACAJ

TOM OBRACAJ

Od lat współpracujemy z Tomkiem Obracaj, człowiekiem-legendą, który wychował całe pokolenie baristów i roasterów. Tomek od 32 lat podróżuje po plantacjach kawy, wybierając tylko najlepsze jej odmiany. Zaczynał od handlu kawą na londyńskiej giełdzie, pracując dla jednego z większych angielskich banków. Właściciel kultowej już palarni pod Warszawą, w której wypalamy kawy jakości speciality. Jest zaprzyjaźniony z wieloma kluczowymi osobistościami świata kawy (Giuseppe Lavazzo, Patrick Bewley, Riberio Oliveira Silva) i jest naszym biznesowym partnerem.

KONRAD ŚWIĄDER

KONRAD ŚWIĄDER

Wrocławianin z krwi i kości, ekonomista z wykształcenia i przekonania. Człowiek raczej biznesu niż renesansu. Współtwórca konceptu mobilnych kawiarni mobiCafé. W świecie kawy od kilku dobrych lat. Lubi kawę i lubi o niej rozmawiać podobnie jak zgłębiać wiedzę na jej temat. Żart i duża doza humoru to jego znaki rozpoznawcze. Z pod jego ręki wychodzą tysiące espresso i latte na najróżniejszych eventach w roku. Chętnie dzieli się doświadczeniem. Prywatnie ojciec dwójki dzieci oraz zagorzały fan swojej Żony. Sportu również.

MARCIN GAZOWSKI

MARCIN GAZOWSKI

Urodzony na Mazurach, z zamiłowania żeglarz. Wszechstronnie uzdolniony, pomysłodawca i twórca mobilnych kawiarni mobiCafé. Perfekcjonista, zawsze dążący do ideału. Prywatnie ojciec i mąż. Zainteresowanie kawą zakiełkowało w nim kilka lat temu i przerodziło się w ogromną pasję, która towarzyszy mu każdego dnia. Nieustannie zgłębia warsztat, uczestnicząc w szkoleniach i targach branżowych. Śledzi i testuje nowe techniki parzenia kawy, a zdobytą wiedzą chętnie dzieli się z innymi. Trener baristów.

b

a

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą

Jesteśmy dostępni dla Was 24/7, jeśli macie pytania – piszcie lub dzwońcie. Bo kawa to nie przelewki. Kawa to ludzie

kontakt z nami