Wymień cztery słowa na „M”

Włosi ukuli regułę, której meritum streścić można w czterech słowach – La Macchina, La Maccinadosatore, La Miscela, La Mano. Jest to kanon postępowania, który pozwala uzyskać espresso godne królewskiego podniebienia. Ekspres, młynek, odpowiednia mieszanka kawy i ręka baristy stanowią zasadę 4M. Kierują się nią ludzie, których żyły pompują czarne złoto.

Najlepszą małą czarną znajdziesz na mieście. To już nie włoski wymysł, tylko polska rzeczywistość. Dlaczego? Wszystko zamknięte jest w czterech słowach:

La Macchina znaczy ekspres

Dobre espresso potrzebuje maszyny. Wiele zależy od ekspresu ciśnieniowego, na którym skupia się praca baristy. Zagłębiając się w temat, dojdziemy do wniosku, że La Macchina powinna spełniać określone trzy warunki – generować właściwe jednostajne ciśnienie, odpowiednią temperaturę wody oraz kontrolować jej jakość. Bez ekspresu jak bez ręki.

La Maccinadosatore czyli młynek

Najlepsze naszym zdaniem są młynki ręczne z ceramicznym żarnem. Zadanie młynka jest proste – mieli kawę. Od baristy jednak zależy grubość jej zmielenia – tu jest właśnie ukryte całe tego sedno. Każdy sposób parzenia kawy wymaga innego rodzaju mielenia ziaren. Pokażemy Ci jak stać się domowym baristą.

La Miscela to mieszanka 

Ziarna kawy mogą być jednorodne lub tworzyć kombinację robusty i arabiki. Dlatego dobra ręka do kawy jest najważniejsza. Trzeba znać proporcje, umieć rozpoznać jakość ziaren i wybrać odpowiedni sposób palenia. Ważna jest też świeżość ziarna, bo tylko świeżo palona kawa oddać może głęboki aromat.

La Mano czyli ręka baristy

Daj się zaczarować jego historiom. Prawdziwy barista opowiada o kawie jak antyczny filozof. Choć jak sama nazwa wskazuje, najważniejsza jest jego sprawność i wyczucie. Szukajcie profesjonalistów, którzy uwielbiają naparzać!

Reguła 4 M sprawdza się w terenie, warto powoli przenosić ją do swoich domów. Inwestujcie w sprzęt i wiedzę. Kawę zostawcie nam – La Miscela to nasze zadanie. 

Być może zainteresuje Cię również